F17-serierna i norr och söder drog igång för fullt i helgen. I söder har precis hälften av de tolv lagen vars tre poäng resten noll medan det blev några oavgjorda matcher i norr.
LdB FCs Izabella Polner tar sig förbi Tölö IFs Alice Holmberg. FOTO: Jan Andersson.

Fjolårets mästarklubb LdB FC Malmö framstår även i år som en av favoriterna.
- Jag vill nog till och med hävda att vi har ett ännu bättre lag i år, säger tränare Max Gregerstedt.
- Här finns säkert några än så länge okända spelare som om några år kommer att blomma ut och ta sig till ungdomslandslagen.

Tölö IF fick en tuff start, först det andra slutspelslaget i fjol Kristianstads FF på lördagen och sedan mästarna på söndagen.
I Kristianstad blev det förlust med 2-0. Efter en mållös första halvlek gjorde Julia Molin 1-0 och sedan nickade Katja Jönsson 2-0 efter en hörna.
- Det såg mycket stabilt ut, konstaterade tränare Henrik Fröjd.

Trots storsegern var Max Gregerstedt inte nöjd med vad han såg i början av LdB FCs seriedebut mot Tölö.
- Det var nervöst, dålig press, konstiga beslut, dåliga beslut, you name it...
Efter en halvtimme gjorde dock Izabella Polner, känd från fjolårets skånska Cup Kommunal-mästarlag då hon representerade Borgeby, 1-0. Sofia Anker ökade till 2-0 som det stod i halvtid.
Efter pausen ökade Izabella till 3-0 och sedan tog LdB FC helt över.
Sofia Anker gjorde de båda följande målen och inbytta Nathalie Persson (f-97) det sista. Nathalie från Höllviken tillhör just de nya talanger Max Gregerstedt ser en mycket ljus framtid för. - Inte svårt att upptäccka att hon hämtat inspiration från Messi.
- Det är härligt att se så många i laget älskar spela fotboll, tillägger LdB FC-tränaren.

IFK Kalmar tog emot Hammarby och vann med 4-1 (2-0). Ett ungt Hammarby med mestadels f96 och f97:or stod upp väl mot ett något tyngre hemmalag. Malin Andersson som redan är F17-landslagsspelare gjorde första målet och Fanny Möller (f97) från Färjestaden det andra. Jämnåriga Laureta Podrimcaku ökade till 3-1 och 4-1. IFK Kalmars målvakt Anna Malmqvist tillhör också urvalet för F17-landslaget.

Eskilstuna United vände hem från Karlstad med 3-0-seger över QBIK. Det stod 0-0 i halvtid.
- Bollinnehavet var nog 60-40 till vår fördel, säger QBIKs tränare Mikael Persson.
- Eskilstuna United orkade dock mer och spelade med hög press. Det märktes också att vi inte kunnat träna på stor plan.
Signe Wennström gav gästerna ledningen på straff. Amanda Olsson och Hanna Johansson Berg ökade på ledningen.
- En riktig lagseger men vår mittback Hanna Wallgren förtjänar också att framhävas litet extra, tycker Eskilstuna Uniteds tränare Stefan Mellkvist.

Tyresö FF bär ett favoritskap även i F17-allsvenskan men det var Västerås BK 30 som tog ledningen på bortaplan. Jessica Larsson (f96) nickade in målet. BK 30 bjöd på bra omställningsspel-
Hedvig Orback kvitterade för Tyresö med ett skott ribba in trots att hon fick skjuta med fel fot.
Denise Sjöholm avslutade själv sin 60-metersrusch med att dribbla av två motståndare innan hon satte segermålet 2-1.
Bäst på plan var Tyresös mittback Jenny Nyberg som kommer från Ösmo.

Linköpings FCs Venera Rexhi stod för ett sällan skådat konstmål, matchens enda när KIF Örebro besegrades på bortaplan. Venera (f96) tog sig fram med en sulfint och avslutade med ett skott i nättaket.
Andra spelare som utmärkte sig i LFC var Sonja Hammi (mittfältare/forward) och backen Karin Gyllander.
KIF Örebro satsar i motsats till i fjol på egna spelare. Marie Synnerdahl och Hannah Uhlan var några av de mest tongivande.

NORRA
Starkt av Vasalunds IF att vinna bortamötet mot Umeå IK med 3-2. Ledningen var så stor som 3-0 i början av andra halvlek. Tvillingarna Sarah och Lisa Lyppert gjorde de båda första målen och Jessika Lopez det tredje efter hörna.
Umeå IK hade på lördagen spelat 1-1 mot Sundsvalls DFF på bortaplan.
- Det var nog även litet mental trötthet som gjorde att vi inte kom igång, tippar UIKs tränare Rolf Sandberg. Amanda Nordström reducerade till 1-3 och på tilläggstid Hanna Sandström till 2-3.
I mitten av första halvlek skadade sig Vasalunds målvakt Andrea Bergo så illa i tummen att hon måste åka till sjukhus. Utspelaren Hanna Åberg fick ersätta.

Sundsvalls DFF ledde i den ovannämnda matchen mot Umeå IK med 1-0 fram till den 88:e minuten när Hanna Sandström kvitterade.
Hemmalaget dominerade till cirka 70-30. I andra halvlek fick Umeå IK vinden i ryggen och lyfte litet. Det var efter en omställning Hanna kom fri och räddade poängen med sitt 1-1-mål.
I söndagsmatchen mötte Sundsvalls DFF Vasalund. Efter en mållös första halvlek fick SDFF full utdelning genom Isabell Viksells 1-0 och Johanna Nilssons 2-0, båda spelmål.
- Det fanns nog inte mycket för oss att protestera mot det resultatet, erkänner VIFs tränare Per Nylin.
Elise Brune reducerade på ett långskott. Mittbacksparet systrarna Lina och Ida Pettersson gav stadga i försvaret.
SDFFs bästa var mittfältaren Mona Fahlberg.

AIK och Kvarnsveden spelade 0-0 i Solna.
- Det var en jämn match fram till mitten av andra halvlek när AIK tog över och hade både ribb- och stolpskott, berättar Kvarnsvedens tränare Svenne Nilsson.
- Vi har fyllt på fjolårets trupp, bl a vänsterback Elin Persson (f97) från Tunabro, en klubb som fostrat många talanger, samt vår egen mittfältare Beatrice Gärd (f97).
Kvarnsvedens målvakt Caroline Hermansson fick visa varför hon fått chansen till flicklandslagen.