Djurgården vann jumboderbyt

Djurgården och vädret gick hand i hand i dagens derby mot AIK. Matchen började i regn och AIK tog ledningen genom Susan Varli, men när domaren Annika Andric blåste av matchen inför 672 på Stockholms Stadion sken solen och hemmalaget hade tagit tre poäng efter mål av Renée Slegers och Sofia Nilsson.
Djurgårdens Mia Jalkerud kläms åt av AIKs Jennie Nordin och Sarah Fredriksson, domare Annica Andric i mitten avvaktar. FOTO: Rainer Fussgänger

Efter den katastrofala 0-11 förlusten i Linköping spelade Djurgården åter igen med lagkapten Guðbjörg Gunnarsdóttir i mål samt med holländska Renée Slegers på mitfältet. AIK:s tränare Mattias Eriksson litade på samma startelva som kryssade mot Umeå IK för två veckor sedan. När spelarna efter uppvärmningen försvann in i omklädningsrummen började det regna ganska starkt och detta skulle påverka matchen. Naturgräset och vattnet gjorde sitt att bollen blev snabbt och oberäknelig.
Djurgården började aggressivare och försökte ta initiativet och hade betydligt mer boll i den första halvtimmen. Annika Kukkonen fördelade bollarna och att Renée Slegers kunde spela från början var även det som en frisk fläkt för hemmalaget. Lite överraskande kom dock 0:1 för AIK genom Susan Varli. Guðbjörg Gunnarsdóttir kunde inte hålla fast ett skott av en AIK-anfallare och bollen hamnade framför Varlis fötter som gav AIK ledningen. Vid den tidpunkten såg det mörkt ut för Djurgården med sina endast tre poäng i tabellen, men laget gav inte upp och kunde snabbt kvittera genom bra spelande holländska Renée Slegers, endast tre minuter efter baklängesmålet.
.
Den andra halvleken inleddes med fördel AIK som började besinna sig på sitt spel med bollrullande och fina passningar. Men precis som i första halvleken föll målet på andra sidan. Denna gång var det en frispark från minst 30 meters håll. Sofia Nilsson sköt den mot mål och oavsett om den var tänkt som ett inlägg in i boxen eller ett avslut så hamnade bollen i mål - och AIK:s Susanne Nilsson såg förstås inte bra ut, eftersom bollen gled genom hennes händer. Men till hennes försvar måste det sägas att matchbollarna var tunga och blöta, dessutom en hel del snabbare än vanligt vilket resulterade i en del felpassningar.

AIK hade mer bollinnehav sista 20, men Djurgården kämpade bra och försvarade sig. I backlinjen vann Katrin Jonsdottir i stort sett varje närkamp och framåt löpte Jessica Landström både centralt och ute på kanterna.
Djurgårdens lagkapten Guðbjörg Gunnarsdóttir efter matchen till damfotboll.com:
- Det var en riktig laginsats och i ett derby är inställningen a och o. Jag tyckte vi vann rättvist, det var ingen vacker fotboll men så brukar derbyn se ut.

AIK-spelarna försvann snabbt in i omklädningsrummet. Djurgården vinner och därmed petas AIK ner till jumboplatsen i Damallsvenskan. I och med att KIF Örebro också vann borta mot Jitex är båda Stockholms-lagens situation fortsatt svår, men säkert inte hopplös. Det som känns svårt är kanske att man inte riktigt ser ett lag på andra sidan strecket som man ska jaga eftersom alla verkar ta poäng av varandra.

Taggar: ,
DIFDAMsaman 2012-06-24 21:54

kan ni sluta stjata om 0-11 matchen jaja det var en dålig match av dif men man ska också lägga på minnet att dif körde med sin andra målvakt då som är 17 år bara och det var hennes första damallsvenska serie match så jag tycker det är lite för hårt mot henne att ni tjatar om den matchen i media

Thorsten Frennstedt 2012-06-24 23:42

Det är ingen som lagt skulden för 0-11-förlusten på unga målvakten Tove Enblom, tvärtom berömt för att hon räddade tre frilägen.

Calle 2012-06-25 00:58

Jag såg matchen och funderade på varför det var så många felpassningar när gräsmattan såg nästan perfekt ut. Men det var alltså för att bollarna var tunga och blöta och... snabbare än vanligt?

Martin 2012-06-25 02:43

Det är som sagt ingen som gett DIF:s målvaktsreserv skulden för det hemska resultatet på Folkungavallen. Jag som såg matchen live kan ju också intyga att hon spelade helt okej särskilt med tanke på att det var hennes första damallsvenska match. Endå kul för serien om Djurgården kan få ordning på sitt spel, det vore häftigt med en kamp in på mållinjen 'där nere' nu när Tyresö med 99 % säkerhet kommer dra ifrån där uppe.

DIFDAMsaman 2012-06-25 23:17

det var ju mer en så i 11-0 matchen vad jag vet hadde linköping till gång tll alla sina landslags spelare då dif hadde en del på landslags uppdrag också

DIFDAMsaman 2012-06-26 09:39

vad det gäller fel passningarna i dif i alla fall så tror jag det beror mycker på att dif fick i hopp ett lag som är välldigt ungt och som inte har så bra själv förtroende så där för var det kul och bra att det var andra en mia som gjorde mål i den här matchen det var första gången någon annan en mia gjorde mål

Mark 2012-06-27 09:07

"Landström: 1-0 i inledningsmatchen i Världsmästerskapet 2011."