Sunnanå tillbaka i Damallsvenskan

Klar vinst tog Sunnanå åter till Damallsvenskan Sunnanå är tillbaka i Damallsvenskan! I returmötet hemma på Norrvalla i Skellefteå mot Qbik visade Sunnanå upp ett starkt spel och vann klart med 4–0 (2–0).
Mycket glädje frigjordes i Sunnanå när segern och avancemanget till Damallsvenskan var klar. Här är det Perpetua Nkwocha som jublar FOTO: Ola Theander..

– Vi spelade vårt eget spel hela matchen och det gav resultat, säger Sunnanås tränare Martti Tikkanen efter matchen.
- Jag sade för två år sedan när jag tog över att vi skulle tillbaka till Damallsvenskan. Nu är vi där. Det känns bara så skönt.
Nästan 1000 personer hade sökt sig till arenan för att ge Sunnanå sitt stöd inför den avgörande kvalmatchen. Efter bara fyra minuter fick Sunnanå sin första chans och ett par minuter efter var det QBIKs tur att få nätkänning när Mia Skoglund fick till ett skott som bara gick en decimeter utanför målstolpen. Spelet svängde fram och tillbaka även om det framför allt var Sunnanå som hade största delen av bollinnehavet. Men efter det att Nina Jacobsson gjorde 1–0 i 20:e minuten efter ett fint inspel från höger där Perpetua Nkwocha hoppade över bollen för att få Nina fri, var det alltmer Sunnanå som dominerade.
I 32:a minuten ökade Perpetua Nkwocha på till 2–0 efter att ha fintat bort QBIK-försvaret. sunn.jpg

I andra halvlek tog QBIK över mer av spelet och hade en god del av bollinnehavet. Men Sunnanås försvar var bra om än en smula oorganiserat. Sunnanå hade goda uppspel och flera klara chanser än Qbik. Och när Carina Holmberg i 83:e minuten kunde dundra in 3–0 på en retur från Qbiks målvakt Emelie Larsson var segern i princip klar. QBIK stretade emellertid emot och gav inte upp ens efter det att Erika Nilsson Waara i 93:e minuten gjorde 4–0 på straff, sedan hon själv blivit neddragen. QBIK hade i absoluta slutminuten en mycket bra chans att reducera men Sunnanås målvakt Yanru Zhang gjorde en fenomenal räddning.

– Sett över 180 minuter räckte vi inte till, säger Per-Johan Karlsson, tränare i QBIK
- Sunnanå har högre individuell kvalitet på spelarna och det var en del av dem som spelade betydligt bättre i dag än i torsdags.
– Vi var nog litet spända och det tog en stund innan vi kunde prestera som vi ville. För att vinna mot Sunnanå hade vi behövt prestera 100 procent hela tiden, men det klarade vi inte. Jag tycker ändå att Sunnanå vann välförtjänt
Per-Johan är inte alltför besviken över resultatet.
– Vi får komma igen nästa år i nya Damettan. Det blir en tuff serie och vi ska visa att vi är ett topplag även där.
Sunnanås tränare Martti Tikkanen var överlycklig och var inte beredd att nyduschad, med kläderna på förstås, i omklädningsrummet ge sig på några försök att analysera matchen.

Text: Ola Theander

LILLA BILDEN: Unga Nina Jacobsson svarade för Sunnanås första mål. Men också hon fortsatt matchen igenom att göra många framstötar och engagerade Qbiks försvar flera gånger FOTO: Ola Theander..