Årets bästa julklapp!

Inför denna jul vill vi på damfotboll.com gärna puffa för projektet "Futebol dá força" (sv: ”Fotboll ger styrka”) som grundades och drivs av den tidigare fotbollstjejen Cecilia Andrén Nyström nere i Moçambique. vi vet att vi gjort det tidigare men vi tycker också att det är på sin plats att påminna om att det finns bra alternativ till den traditionella julklappen. Projektet syftar till att stärka tjejers självförtroende och självbestämmande genom fotboll och nu i jul har DU en fantastisk möjlighet att också vara med och påverka! ÅRETS BÄSTA JULKLAPP är här: EN FOTBOLL & EN BÄTTRE FRAMTID!
Glada tjejer som får släppa loss och ha kul!

2012 åkte Cecilia Andrén Nyström till Moçambique. Där startade hon projektet ”Futebol dá força” (sv: ”Fotboll ger styrka”) som syftar till att stärka tjejers självförtroende och självbestämmande genom fotboll. Sporten blir en neutral mötesplats där tjejerna får kunskap och kraft att förändra sin livssituation. Nedan har Cecilia själv skrivit om hur projektet kom till och hur utvecklingen går.

Fotboll är världens mest spelade sport. Fotboll väcker känslor, skapar debatt och bråk men framförallt vänskap, samhörighet och kärlek. Och glädje. Och ibland är fotboll skillnaden mellan liv och död. Oavsett sammanhang är fotboll det största samtalsämnet, i alla fall i Moçambique – världens fjärde fattigaste land. Riktig fotboll vill säga, tjej- & damfotboll är ett samtalsämne som förblir orört. Liksom tjejerna tyvärr inte förblir orörda – tidiga äktenskap, graviditeter, våld, sexuellt utnyttjande och HIV utgör vardagen för de flesta moçambikiska tjejer. Jag åkte dit i början av året för att förändra detta – genom fotboll. cecilianystrom.jpg
På knagglig portugisiska tackade jag ja till att bli tränare för ett damlag i huvudstaden Maputo, då fast besluten att förändra spelarnas framtidsutsikter genom att stärka deras självförtroende på samma sätt som jag jobbat som fotbollstränare tidigare i Sverige. Nu i Moçambique ville jag även ge spelarna mer kunskap om sina rättigheter, sex- & samlevnad och hur man förebygger HIV/AIDS. Jag var dock ovetandes om att min idé snabbt skulle spridas runt om i hela landet och bli ett nationellt projekt med flera olika dimensioner.

Under min tid som tränare ute på sandplanen Zixaxa, en plan full av skräp, glasskärvor och pickande hönor, blev jag känd i området. Ingen kunde förstå vad den tokiga lilla blonda tjejen höll på med – tjejfotboll?! Det började komma publik på träningarna och många andra tjejfotbollstränare började dyka upp från sina lokala samhällen runt om i huvudstaden. De ville att jag skulle hjälpa dem och deras tjejer också – vilket fick mig att tänka om. Istället för att direkt fokusera på tjejerna, ändrades idén till att fokusera på tränarna – för utan tränare kommer ju inga tjejer kunna spela! glada200.jpg
Idén utmynnade i projektet Futebol dá força (fotboll ger styrka) som jag driver tillsammans med den lokala Lurdes Mutola Foundation och i samarbete med Moçambiques utbildnings-, ungdoms- & sportministerier och fotbollsförbund. Projektet syftar till att stärka tjejers självförtroende men också ge dem kunskap om hur de kan påverka och förändra sina framtidsutsikter till det bättre. Futebol dá força gör detta genom att utbilda unga volontärer som fotbollstränare, men också i sex- & samlevnad, mänskliga rättigheter och hur man förebygger HIV, våld mot och sexuellt utnyttjande av tjejer. Tränarna får efter utbildningen ett start-kit med material och får sedan hjälp med att söka sponsorer i sina lokala områden, för att projektet till slut ska bli oberoende av själva projektet.

På mindre än ett år har Futebol dá força utvecklats mycket och snabbt. Projektet finns nu i alla 11 provinser i landet och totalt är 171 volontära tränare – majoriteten själva kvinnor – aktiva som tillsammans är förebilder för ca 3800 tjejer mellan 10-17 år. Fotbollslagen blir en mötesplats där tjejerna kan ses och ge varandra styrka och råd, och ha roligt istället för att alltid syssla med hushållsarbete efter skolan – om de ens har chansen att gå i skolan. Tränaren blir en otroligt viktig person i tjejernas liv, en förebild och rådgivare med en extra axel att luta sig mot, ofta den enda axeln att luta sig mot.
Med Futebol dá força har tjej- & damfotboll även blivit ett samtalsämne. Det väcker känslor, skapar debatt och bråk – och möter ett kraftigt motstånd – men bland tjejerna är fotboll så mycket mer än bara en sport. Fotboll innebär vänskap, samhörighet, glädje och andrum. Och ibland är fotboll skillnaden mellan liv och död. Futebol dá força fortsätter kämpa för att tjejer ska få ett bättre liv, att tjejfotboll ska bli ett samtalsämne som inte längre blir orört även om tjejerna själva i framtiden får förbli orörda.

Cecilia Andrén Nyström, 21
grundare av Futebol dá força
Läs mer på Cecilias blogg: http://cecilia-mozambique.blogspot.com.

Vill du vara med och bidra med 150 kr som ger en fotboll och hopp om en bättre framtid
Futebol da Forcas Kontonummer: Handelsbanken: 6151 (clearingnummer) - 555 983 048 (kontonummer)

Se även annonsen här på damfotboll. BYT BORT BOLLEN I JUL!

AttachmentSize
glada200.jpg73.6 KB