Första segern för Hovås Billdal

Äntligen! Det var ordet på allas läppar efter det att HBIF slagit Sundsvalls DFF med 2-0 på hemmaplan (Valhalla IP) och ett stort kramkalas utbröt på ett soligt Valhalla IP.
Hovås Billdals Taina Hartikainen utmanar Sundsvalls DFFs Madeleine Pettersson. FOTO: Jan Andersson.

Sett till hela matchen var det nog ett rättvisande resultat. Hemmalaget uppvisade ett mycket stabilt spel i första halvlek och tog också ledningen i 33:e matchminuten genom Louise Nordenberg ursnyggt framspelad av Nanna Jansson, som elegant lyfte bollen över försvararen och lämnade över bollen till Lollo som bara hade att raka in bollen i mål. Hovås förde matchen halvleken ut och gick således ut till pausvila med ledning.

I andra halvlek kom Sundsvall ut med betydligt bättre fart och satte en bra press på hemmalaget som med mycket slit och lite flax samt en duktig målvakt (Sandra Bjurteg) kunde reda ut den pressen och sakta men säkert jämna ut spelet.

I 71 minuten utökade Hovås Billdal sin ledning då Louise Nordenberg påpassligt och mycket starkt kunde utnyttja en situation där Sundsvall tvekade och ur nästan ingen vinkel alls drog hon på ett skott som satt klockrent i mål, assisten stod Amanda Svensson för.

I 78 minuten hade gästerna ett gyllene tillfälle att reducera men två Hovås-spelare offrade sig hänsynslöst och kunde blockera bollen som annars gått i mål.

Sundsvall hade ytterligare en rejäl chans strax efter men där visade Sandra Bjurteg vilken duktig målvakt hon är och kunde avvärja genom ett tufft ingrepp i luftduellen med framstormande anfallare. Sista 10 minuterna tog hemmalaget åter tag i matchen och hade några rejäla chanser att utöka sin ledning framförallt genom nyss hemkomna Pernilla Milton som gjorde säsongens första match efter några års studier i USA.

- Om man skall plocka ut två spelare som utmärkte sig lite extra så är tvåmålsskytten Louise Nordenberg i Hovås samt Sundsvalls högerback Maja Lambertsson dom jag skulle framhålla säger Mats Wennergren lagledare i hemmalaget.
- Det har varit en jobbig resa fram till första vinsten och visst är det kul att alla säger att vi spelar en fin fotboll men trots allt är det ju vinster som räknas, därför känns det helt underbart nu, tilläggerMicael Berndtsson tränare i HBIF.
- Nu går vi äntligen på naturgräs och spelar nästa hemmamatch mot Djurgården på härliga Hovåsvallen men först skall vi spela borta mot Eskilstuna, så torsdagens träning förläggs på Valhallas konstgräs avslutar Mats Wennergren.

Att nämna är att före matchen hölls en tyst minut för AIK.s så tragiskt bortgångne Ivan Turina.