Här skriver damfotboll.coms medarbetare egna krönikor.

Det känns som...

  • Vad är det här?

    Två matcher över 500 (502 respektive 613) närvarande i senaste omgången av Damallsvenskan. - Bedrövligt!
    Vad har klubbarna eller rättare sagt högre upp för självbild av produkten?
    Fortsätter klappa sig för bröstet?

    Några media har redan börjat förminska Damallsvenskan till att gälla en duell mellan FC Rosengård och Linköpings FC och resten är inte så mycket att orda om.
    Att sälja grus till Sahara blir nog enklare än att locka nya sponsorer med de här publiksiffrorna.

  • det är skillnad mellan publik och PUBLIK

    Vilken skillnad det kan vara på fotbollspublik. De senaste dagarna har avarterna fått mest utrymme i media.

    Det har väl aldrig hänt att någon kastat så kallade bangers/knallskott mot spelare och domare vid en dammatch. Någon bengal har nog tänts efter match avsides från publik. Några har säkert buat och visslat för ett domslut, men därvid har det stannat.
    Dammatchers publik är förlåtande.
    Dammatchers publik är generös (generellt) som att de blott 265 som kom till kvartsfinalen i Svenska cupen Vittsjö - Rosengård köpte lotter i halvavinsten-lotteriet så att denna blev värd ett par tusen kronor för vinnaren.
    Familjer kan gå på dammatcher utan att möta ligister förklädda till supportrar som ställer till bråk. Det är för övrigt inte lätt för dessa att gömma sig i en "normalpublik" vid dammatcher.

  • ....värre för andra att glömma

    Vi läser i en av TT vidaredistribuerad podcast från Fotbollskanalen, som publicerats av de flesta tidningar på måndagen eftersom det inte hände så mycket damfotboll i helgen, att Marta aldrig fick ut den knappa miljon Tyresö FF AB var skyldig henne. Det var alltså på den nivån bolaget avlönade sina toppspelare. Marta säger att hon har lagt åren i Tyresö bakom sig och inte tänker mer på det, klokt så för Tyresö FF AB finns inte längre i och med konkursen. Marta har sitt på det torra, värre för alla de andra spelarna med mindre feta kontrakt - och staten, det vill säga alla som betalar skatt i Sverige och fick punga ut med lönegaranti till dem. Men livet går vidare i andra klubbar.

  • Kön till Diamantbollen

    Det finns ingen så självklar vinnare av Diamantbollen som Guldbollen på herrsidan. Hon som ska få den kommer traditionellt att sökas i damlandslagstruppen som minst sagt inte haft något bra år. Glädjeämnena finns i de yngre. Det känns som att man nu kommer att "beta av" kön med en spelare som borde fått Diamantbollen tidigare i karriären men som fått vänta. - Rätt eller fel?

  • Ny akt i Tyresö-farsen

    Fyra styrelseledamöter i konkursade Tyresö Fotboll AB har dömts att betala.

    Skatteverket har drivit processen och fått rätt i förvaltningsrätten att kräva de fyra på drygt 2 miljoner kronor för förfallna skatter och avgifter. De borde enligt domen ha insett att fotbollsbolaget med sina höga utgifter/lönekostnader och för låga inkomster inte gick att rädda och slagit till nödbromsen långt tidigare.
    Istället vilseledde man Nacka tingsrätt om att bland annat stora pengar för ett utbildningsavtal med ett afrikanskt land var på väg.
    Styrelseledamöter, förmodligen även dessa missledda, gick in med egna räddningspengar.
    Tingsrätten duperades av bolagets ordförande och utsträckte tiden. Därigenom är förvaltningsrättens dom även en kritik av Nacka tingsrätt som hade kunnat försätta Tyresö Fotboll AB i konkurs tidigare än som skedde.
    - Domen kommer att överklagas säger till Aftonbladet förre ordföranden i Tyresö FF Ulf Lönnqvist som ingick i fotbollsbolagets styrelse.

  • ...alla vet bättre än Pia

    Från att ha hälsats tillbaka till Sverige som en blivande frälsare med idéer från sina succéår i USA är det nu iskallt kring Pia Sundhage. Hon får skulden för allt,

    att hon tog ut halvskadade äldre spelare i VM-truppen framför yngre friska, bristande kontakter med tränarna med mera.
    Urvalet var dock enkelt uttryckt för litet på vissa positioner där klubbarna satsat på utländska spelare. Att sedan ovanligt många svenska drogs med mer eller mindre skador under våren kan knappast skyllas på de för få dagar de var med damlandslaget, mera sannolikt på deras vardagsträning i sina klubbar.
    De yngre tryckte inte heller på tillräckligt för att övertyga om att vara startspelare i sina klubblag och än mindre för att Pia skulle se dem som uppstickare att ta med till VM.

    Den amerikanska vinnarmentaliteten skulle Sveriges damlandslag få gratis med Pia som förbundskapten, föreställde sig säkert många. Konceptet med vilket Pia ledde USAs damlandslag var bevisligen lyckat, men i Sverige tvingades hon kompromissa för mycket. Skillnaden mellan de två jobben blev alltför stor. Frågan kvarstår om Pia rent av är för stor för svensk damfotboll och att man ska nöja sig med någon mera lagom.

  • ...kontraspionaget lyckades

    Sverige hade "spioner" på blivande VM-motståndare. Det har kanske glömts att dessa också haft sina "spioner" på Sverige och de har uppenbart gjort ett gott jobb.

    Så här har det nog stått i någon rapport:
    "Markera den snabba 8:an Schelin, det är hon som ska göra målen, se till att hon inte får djupledsbollar rättvänd från innermittfältaren 17 Seger. Sverige har ett osäkert mittförsvar, har bytt fram och tillbaka. 5:an Fischer är bra men litet långsam, kan löna sig att slå bollar över backlinjen så att de får jaga".

  • Svårförklarligt...

    att svenska journalister och andra nästan trampar varandra på tårna och står i kö för intervjuer med VM-spelarna i Kanada när Damallsvenskan bara har 625 åskådare i snitt på matcherna. Ändå förklarar de som orkar att den lilla publiken beror på att det skrivs för litet om damfotboll? - Fundera...
  • att läckan i Italien

    även kunde hänt någon annanstans, den att numera före detta ordföranden för amatör- och damfotbollen hade yttrat sig homofobiskt och sexistiskt om kvinnliga spelare och ekonomiska anslag den delen av verksamheten i n t e borde få.

    Felice Belloli sade vad alltför många män egentligen tycker men även i slutna rum är kloka nog att inte yttra. De kan till exempel finnas i avdelningar som bestämmer sponsring både i företag och organisationer. Orden behöver aldrig ha yttrats. Det bara blir OK att kvinnorna ska ha mindre till gränsen "politiskt korrekt". En avvikelse kunde leda till att någon viskade, men vet ni inte att de är...hm, ska vi synas där?...

  • när det inte får kosta

    Ur tidningen Journalisten 27 april, 2015: Med hjälp av en robot kan nya sajten Robosport.se skriva om alla svenska seriematcher som är igång under en dag. Upp till 2 000 matcher ända ned till division sju bevakas, medan medborgarjournalister ska jobba gratis på plats.

    Så här beskrev roboten en match i Damallsvenskan:

    "Hammarby och Örebro höll tätt"

    Publicerad 2015-05-07
    SvFF Damallsvenskan
    STOCKHOLM 0-0 slutade matchen. Hammarby hade gjort 0 mål och Örebro 0.
    Båda lagen var avvaktande i starten av matchen.
    Första halvlek förblev mållös.
    Matchen slutade 0-0. Det var vad domare Sandra Fogelberg fick anteckna när hon blåste av efter full tid.

  • ...viljan saknas!

    Det verkar som det slog ner som en överraskning för många att UEFAs snedfördelning av medel till sina turneringar är så obalanserad att pengarna för Women´s Champions League knappt skulle ge utslag på en våg med herrturneringens premier i andra skålen.
    FC Rosengårds VD Klas Tjebbe är som en ensam röst i öknen. Att inte fler av damfotbollens ledare också reagerar betecknar en uppgivenhet, man har vänjt sig vid att vara förfördelade. Egentligen är det allas som verkar inom damfotboll ansvar. Det är alldeles för lätt att bemöta för lågt ekonomiskt stöd med låga publiksiffror, där över tusen på en damallsvensk match av arrangören anses som mycket - åtminstone i jämförelse med årsgenomsnittet 836. Det imponerar i alla fall inte i UEFA.
    Sett ur ett affärsmässigt perspektiv - och det dominerar de flesta organisationer - är damfotboll en olönsam gren på fotbollsträdet.
    I konferenstalen är damfotbollen en medlem i fotbollsfamiljen. Men pappan är snål mot döttrarna. Han äger pengarna, många pengar men investerar dem hellre i sönerna som kan få dem (pengarna) att växa ännu mer.
    Mycket i världen genererar inte pengar men anses värdefullt av andra skäl, och det är här politiken kommer in.
    - Politik är vilja, yttrade en gång Olof Palme och bättre kan det inte sammanfattas i så få ord.
    Finns vilja går mycket att ändra på, eller i vart fall vrida på.
    Om politik är pengar, som i UEFA, går det inte. Där saknas nämligen viljan.

  • ...hemsidor kan läggas ner?

    Många klubbar missköter uppdateringen av sina hemsidor eller tycker inte det är så viktigt. Det kan möjligen ha ett samband med att inte så många kommer till matcherna. Några klubbar lägger sin information på sociala medier istället. Där är supporters mer aktiva, inte alltid så utförliga och tyckande och rykten om sina lag får man ta med en nypa salt många gånger.

  • ...ett magiskt resultat

    Två matcher slutade hela 15-1 inom loppet av en vecka. IFK Norrköping fick en omgång av Linköpings FC den 4 mars och sex dagar senare upprepade Piteå IF det ovanliga resultatet mot Sunnanå.
    IFK Norrköping ska spela i div 1 i år medan LFC förutom Damallsvenskan ska spela Women´s Champions League. Skillnaden är tydligen så stor.
    Mera alarmerande att Sunnanå åkte på storstryk. Visserligen var det första matchen utomhus för i år och man förväntar i alla fall att Sunnanå ska vara ett lag på övre halvan i Elitettan. I bästa fall var resultatet en väckarklocka.

  • Sverige kan gå till VM-final - OM...

    allt klaffar enligt nedanstående spekulation. Det blev ingen önskelottning i VM-slutspelet, och alla matcherna måste inte vinnas förrän efter gruppspelet. damfotboll.com har skissat hur Sveriges väg till final skulle kunna se ut,- understryks alltså än en gång rena spekulationer !

    Andraplats i grupp D efter USA.

    Brasilien, som vinner grupp E före Spanien, skulle bli motståndare i åttondelsfinal.
    Seger för Sverige och Japan kommer att stå på andra planhalvan i kvartsfinal.

    Japan maxade i förra VM så Sverige kan vinna och gå till semifinal.

    Här väntar åter USA som vann grupp D på bättre målskillnad. Minns att i förra VM:et besegrade Sverige USA i gruppspelet en prestation som inte många väntat sig före VM då laget inte såg så hett ut.
    Kanske kan Pias gäng göra samma resa som VM-laget 2011 om man hittar en skön sammanhållning och gott självförtroende efter att ha kämpat sig vidare från gruppspelet.

    Tyskland går hela vägen genom egen gruppseger, seger mot tredjeplacerat lag i en annan grupp, Frankrike i kvartsfinal och Kanada i semifinal, därmed skulle det kunna bli repris på 2003 års VM-final mot Sverige - förhoppningsvis med annat resultat.

  • Titlar lockar att byta

    Ser en ny (åtminstone för undertecknad) tydligare trend att det som uttalat lockar till klubbyte är "där man kan vinna titlar", bli mästare nationellt eller internationellt.

    Alltså spana ut den klubb man tippar har störst chans att vinna, hellre än att stanna kvar i den som sannolikt bara blir ett mittenlag.
    Klubbkänsla verkar bara finnas i Mallbacken och några lag till....

    Thorsten Frennstedt

  • SVTs straffspark på TV4

    Något annat bidrog till att det blev mediestorm om den uteblivna hyllningen av Therese Sjögran vid Fotbollsgalan.

    För Sveriges Television var det nästan bokstavligen en straffspark att kunna trycka till konkurrenten TV4 som snuvat SVT på rättigheterna att sända damfotbollsmatcher i år. De tryckta medierna hängde med och förstärkte kritiken. - Något värre än TV4 fanns inte. SvFF (samarbetspartnern) hukade och beklagade hovsamt fadäsen som låg utanför dess kontroll.
    Mitt i stormens öga stod Therese Sjögran själv med en självklar analys. - Det är som det är.. (med jämställdheten o s v).
    Det blev en vecka för tyckare som annars inte bekymrar sig så mycket om damfotboll att hitta ett köttben att gläfsa i sig. När våren kommer och serierna åter drar igång är det precis som "Terre" säger, - det är som det är (igen).

    Thorsten Frennstedt

  • Fotbollsgalan skapar problem

    Är det kanske inte dags att lägga ner galan som spelat ut sin roll? Incitamentet när den infördes var att höja publikintresset för fotboll och det har sannerligen ökat - åtminstone på herrsidan.

    Det lossnade något också när Tina Nordlund i sitt tacktal för Arbetets sista Diamantboll år 2000 uttryckte att det var roligt att få vara med i TV för det var inte så vanligt att damfotbollen uppmärksammades. Det har blivit mycket bättre nu när fler teve-kanaler bjuder över varandra för att få visa matcher. Så målet är väl egentligen nått?
    Fotbollsgalan har nästan varje år haft något liten skandal, någon eller några som ofta med rätta känt sig förfördelade. Som när Umeå IK-spelarna i publiken efter sina framgångar fick titta på när andra fick priser men ingen av dem, och vi ska bara inte tala om bilen, Therese Sjögran, Zlatan och cykeln i fjol.
    I år skulle han kunna dela privatplan med Caroline Seger och Kosovare Asllani från Paris, men de båda senare har lämnat återbud eftersom Fotbollsgalan kolliderar med PSGs UEFA Women´s Champions League mot Olympique Lyonnais. Av samma skäl har även Lotta Schelin lämnat återbud till galan. Men de kan säkert vara med på videolänk och ses på storbild på Globen-scenen och höra publikens applåder.Fotbollsgalan är gjord av teve för teve. Klippen från årets fotbollshöjdpunkter lär av naturliga skäl bli färre än från EM-året 2013 men för fotbollsälskarna brukar de vara väl så uppskattade repriser som artistframträdandena. Ärligt talat kunde Fotbollsgalan producerats billigare i en studio utan så många inbjudna matgäster som ryms på Globens golv.

    Thorsten Frennstedt

  • svensk fotboll, indirekt klubbar, blir blåst

    på ett antal miljoner för att bolaget Kentaro som SvFF sålde sändningsrättigheterna för fem år till för vad som uppges cirka 1,3 miljarder kr har gått i konkurs. Kentaros upplägg var att i sin tur sälja rättigheter till andra TV-bolag, en arbetsuppgift SvFF avhände sig och tills nu fått bra betalt för. Tydligen fick Kentaro låta pruta ordentligt på sina priser eftersom man inte fått in pengarna man satsade. Allt skulle dock inte erläggas på en gång, men skuldberget växte. Till TV4 skulle Kentaro, enligt Sportbladet, betala 63 miljoner för tredje kvartalets sändningsrättigheter i år, pengar som via SvFF så småningom via Svensk Elitfotboll på herrsidan och Elitfotboll Dam i slutändan skulle portioneras ut till föreningarna. Det lär de inte göra. Kentaro har nämligen även stora skatteskulder. Liksom i fallet Tyresö Fotboll AB lägger i första hand Skatteverket beslag på tillgångarna i ett konkursbo.
    Genom konkursen övertar sannolikt en konkursförvaltare tills vidare Kentaros affärer.
    EFD agerade i förra veckan när slutet för Kentaro anades och tecknade ett samarbetsavtal med det internationella agent-och konsultbolaget Spring Media - dock utan att avhända sig damfotbollens sändningsrättigheter. Nu har EFD istället ett direktavtal med TV4 med omedelbart ikraftträdande för sändning av återstående matcher i Damallsvenskan i år och t o m 2015. Om det blir några TV-pengar och i så fall hur mycket till klubbarna återstår att se, förmodligen mindre i år än om Kentaro levt upp till sina avtal.

    Thorsten Frennstedt

  • Vem gnäller mest? 2

    Det skrevs dubbelt så mycket om VM-kvalmatchen Polen-Sverige som det annars skulle ha gjorts, för att Sverige vann med 4-0 fanns inget att anmärka/gnälla på.
    Då kom som en skänk från ovan till både närvarande och frånvarande krönikörer i Polen "Asllani till attack efter petningen", och hela damlandslaget fick stämpeln "gnälligt". Självmål skulle man kunna ropa, för gnället är undertecknat med journalisternas namn. För ett år sedan under EM var det leende, dansande damlandslaget i spalterna.

    Det är inte första gången grodor hoppat ur damlandslagsspelares munnar innan deras medieträning gett resultat och de har snabbt blivit reportrarnas favoriter.Det blir säkert trångt kring "Kosse" i den mixade zonen efter nästa landskamp. För övrigt hanterade Pia Sundhage Kosovare Asllanis besvikelse efter Polen-matchen som den stora ledare hon är.

  • Intresset är lågt

    Det undras vem som tv-sänder damlandskampen England-Sverige. När svaret blir ingen (åtminstone att se i Sverige) suckas indignerat om att det dock är en match mellan två av Europas bästa damlandslag. Men hur intressant är det för de flesta? Omröstningen på damfotboll.com där man kan tippa resultatet ger en viss fingervisning, fram till avspark hade den engagerat 8 (åtta), så snacka om intresse... PS. Det dåliga intresset för matchen verkade även finnas bland spelarna av landslagsledningens kommentarer att döma, och det är mycket allvarligt! DS
  • FC Rosengård missunnas

    Har scannat kommentarer kring Martas övergång till FC Rosengård och lagt märke till några tendenser. De som står damfotbollen nära är positiva till att hon fortsätter förgylla Damallsvenskan. Men från ju längre avstånd tyckare yttrar sig desto surare.

    I en Aftonbladet-rubrik anklagas FC Rosengård för "Fuskbygge".
    För andra sticker det i ögonen att spelarna talar hela sex språk och att laget aldrig kan bli folkkärt eftersom de inte kommer från Malmö.
    Det fanns en tid då spelarna i Malmö FFs allsvenska herrlag helst skulle ha efternamn som slutar på -son. Men det är länge sedan och folkkärt är väl det minsta man kan säga om dagens MFF och dess stora hängivna stampublik. Av de 33 namnen i A-lagstruppen finns en Eriksson och en Johansson.

    Hyllningar Tyresö FF fick när man lyckades värva Marta, att hon skulle bli en förebild för yngre spelare och bidraga till att höja standarden och intresset i Damallsvenskan får inte FC Rosengård. - Nej, nu är det istället fel och att Marta tar en plats för svenska unga spelare, att FC Rosengård blir för överlägset i Damallsvenskan, 2014 ett förlorat år...
    Lita på att jublet från de kretsarna kommer att stiga när FC Rosengård tappar poäng i höst. Mästarna får det inte lätt(are) trots Marta.
    Thorsten Frennstedt
    damfotboll.com

  • DN fått solsting

    Många tidningar har citerat Norrbottens-Kurirens nyhet att en man i 20-årsåldern åtalas i Luleå för brott mot personuppgiftslagen. Bakom den rubriceringen döljs att vederbörande på twitter i upprepade inlägg uttryckte sig förnedrande om spelarnas i Sveriges damlandslag i fotboll sexualitet under EM-slutspelet i fjol.
    Det är bra att det blir prövat, ännu bättre om vederbörande döms.
    Vad som inte är bra, för att uttrycka sig milt, är den "faktaruta" Dagens Nyheter publicerar till sin egen artikel där vidrigheterna upprepas. I vems intresse ligger den läsningen? - Möjligen känner den åtalade och ett antal andra virrhjärnor en triumf att få ännu mer spridning av dyngan.

    Thorsten Frennstedt

  • Uppgivet?

    Jag tar risken att göra mig till ovän med den administrativa personalen i Damallsvenskans och Elitettans klubbar.

    De kan göra betydligt mycket mer för att lyfta intresset för matcherna. Jag gör det mot bakgrund av att till damfotboll.com kommer flera gånger varje vecka pressreleaser från de amerikanska NWSL-klubbarna med uppdateringar såväl före som efter deras matcher, marknadsföringsaktiviteter med mera. Nu publicerar vi sällan dem när det inte finns någon svensk anknytning. Men ett par veckors pressmeddelanden från NWSL-klubbarna motsvarar med råge mängden från Damallsvenskans och Elitettans klubbar under en hel säsong. Det finns förstås några undantag.
    Damfotbollen är liten i USA jämfört med nationalsporterna, men har flera gånger större stampublik än som det ser ut nu i Sveriges båda högsta serier, som sportsligt håller jämförbar nivå med NWSL, men det gäller inte bakom skrivborden.
    Det går knappast att skylla på att Svenska Fotbollförbundet ska göra mer än att arrangera ett succéartat EM-slutspel i fjol. Klubbarna tappade stafettpinnen när de skulle ta över. Det går inte heller att skylla på Elitföreningen Damfotboll (EFD), den egna intresseorganisationen. Återstår som vanligt media - bekvämt. I förhållande till hur litet publik Damallsvenskan och Elitettan drar kommer förr eller senare beslutsfattare med siffror på bordet dra ner på publicering och bevakning. Vad jag vill komma till är att bollen ligger på klubbkanslierna, det är där initiativen ska tas och genomföras. Men när knappt de egna hemsidorna uppdateras och då blir intrycket utåt uppgivenhet och att ingen bryr sig.

    Thorsten Frennstedt
    damfotboll.com

  • ...att Linköpings första maj-demonstration var uppfriskande

    Det behövdes inga plakat eller slagfärdiga verbala budskap för att röra om etablissemanget och toppen i Damallsvenskan på Linköping Arena. Hemmalaget lät försvarsinställningen och det okomplicerade spelet framåt tala istället, 2-0 för LFC över Rosengård i en match där villkoren för en gångs skull inte dikterades av de svenska mästarna.

    Snarare då av LFC, hemmalaget vek inte en tum från sina defensiva uppgifter och backade inte heller hem så att det blev försvarskrig för hela slanten för den nykomponerade backlinjen.

    Tvärtom, de offensiva ambitionerna var tydliga, Linköping ville mer än att bryta in i straffområdet ett par, tre gånger som de första matchminuterna skvallrade om. Bollen kom snabbt upp i plan där Stina Blackstenius och Fridolina Rolfö fördelade farligheterna. Helt rättvist fick de punktera matchen. 2-0 med Rolfös första passningspoäng i LFC, i djupled till Blackstenius första seriemål för säsongen.

    En underhållande godbit bland många. Det hände mycket mer, mycket annat bra för Linköping:

    Längst bak fanns Katie Fraine som skötte alltifrån utrusningar till höjdbollar perfekt och fick med sig hela försvarsarbetet i samma lugna metodik.

    Knappt några stressade passningar, knappt några tankefel i de snabba besluten från backlinjen där Kristine Minde ingick för andra matchen och agerade som hon inte gjort något annat än försvar i sitt fotbollsliv.

    Jennie Nordin som nickade till 1-0 var närmast felfri defensivt, ständigt steget före sin spelare. Jonna Andersson var briljant med sina duellkvaliteter, Renee Slegers jobbade kopiöst och Mariann Gajhede drev på från mittfältet.

    Listan är lång över positiva insatser i LFC.

    Rosengård var förvarnat inför resan upp längs E4:an. Linköping vann motsvarande seriematch i fjor, den enda nollan som dåvarande LdB Malmö tillät sig i serien.

    Men nu, när de maximalt rustade gästerna gick för sin fjärde seger med Ramona Bachmann tillbaka i startelvan och Elin Rubensson fanns redo för inhopp borde väl historien inte upprepa sig?

    Dessutom har ju Linköping en ansenlig skadelista, landslagsbackarna Rohlin och Samuelsson, kreatören Pernille Harder och spjutspetsen Linda Sällström borta, bland annat. Det hedrar att Rosengård inte var i närheten att visa på några brister i det brandskattade laget, istället vägde inställning, mod och samarbete över för vinnarna.

    Och mitt i hemmafesten hade gästerna svårt att få till ordnat spel, förtvivlat svårt om man räknar med spelarkapaciteten och kunnandet på alla fötter.

    Therese Sjögran testade med en frisparksvariant efter en kvart, Anja Mittag och Ramona Bachmann samarbetade sig fram till ett farligt avslut i ett anfall där offsideflaggan borde varit nära en halvtimme in i matchen och Sara Björk Gunnarsdottir var nära nog med en nick strax före paus.

    Bara sporadiskt skapande, ovanligt uddlöst och andefattigt. Men Rosengård lär repa sig.

    Framtiden får utvisa om det blir fler förluster än dagens i Damallsvenskan. Insatsen var varken eller, långtifrån bra men heller inte så bedrövlig att den förtjänar att sablas ned totalt.

    Linköping däremot tände till på alla cylindrar och vann en bra fotbollsmatch välförtjänt.

    Tabellfemman behåller sin placering men är i ett huj närmare lagen ovanför, bara tre poäng från nya serieledaren (!) Eskilstuna United. Om inte de friska vindarna längs arenan viskade om toppstrid gjorde spelet definitivt det, låt vara att det kommer betydligt fler matcher där laget inte kan räkna med någon som helst hjälp att driva upp tempot.

    /Fredrik Hasselgren

  • ...den goda journalistiken svajar

    Tyresö FFs ordförande dundrade att nyheten om bolagets konkurs var åtalbart minuterna efter att TT kablat ut felaktigheten till landets media. Kvickt som ögat dementerades. Sedan har en före detta tränare i Tyresö i Aftonbladet/Sportbladet tagit heder och ära av honom i ett par artiklar. Ordföranden tillvitas smädelser som idiot och lögnhals. Ska bli intressant att se om han fullföljer med anmälan till Pressens ombudsman eller stämmer tidningen direkt för förtal.
  • ... Champions League måste göras om

    Ikväll spelas första matchen i den fjärde Champions League-kvarten. Men det krävdes bara tre matcher för att vi skulle skaffa oss ett enastående gott grepp om det uppenbara: Champions League måste göras om. Det här håller inte. Det är dags att UEFA öppnar ögonen och får till en förändring. Ju förr desto bättre.

    Tyresö slog Neulengbach med 8-1 i den första kvartsfinalen i Champions League. Turbine Potsdam tvålade till Torres med 8-0 i deras kvartsfinal. Wolfsburg slog Barcelona med 3-0. 8-1, 8-0 och 3-0. Det är alltså siffrorna halvvägs in i kvartsfinalspelet. Halvvägs – och ändå står tre lag med näst intill båda fötterna i semifinalerna.

    Det säger sig självt att det inte håller. Det är måhända roligt att både Marta och Christen Press gör hattrick i en kvartsfinal i Champions League, kul för dem liksom – skål på det. Men en kvartsfinal i Champions League ska inte sluta 8-1 eller 8-0. 3-0, jo, ja. Men inte 8-0. Punkt och kommatecken.

    Det finns flera kloka människor som har sagt det innan mig, och fler kommer att säga det efter mig. Men vi måste förnya Champions League. Vi måste se till att de bästa ligorna har fler lag med i denna turnering – för vi är väl alla ganska övertygade om att fjolårets damallsvenska tre hade gjort det betydligt bättre än Torres och Neulengbach? Så släpp in fler svenska, tyska, franska och engelska lag i denna turnering.

    Men det finns en sak till som skulle spetsa till Champions League. Ett gruppspel.
    Jag är fullt medveten om att en del av fotbollens charm ligger i att man aldrig kan vara 100% säker på vad som kommer att ske. Vi älskar när David går till semifinal och när Goliat faller. Men samtidigt är det minst sagt deprimerande att tänka att både Rosengård och Lyon fick lämna denna turnering redan innan kvartsfinalerna medan Torres och Neulenbach är kvar i cupen.

    Ge oss ett gruppspel. Fyra lag i varje grupp – fyra grupper. Då kommer vi att få se kvartsfinaler där de bästa lagen finns med och det kommer att ge roligare matcher och mer intensitet. Jag lovar.

    Jag vet också att ett gruppspel skulle ge fler matcher och på så sätt större omkostnader. Dessutom skulle det troligen tvingas förändra det damallsvenska spelschemat en aning. Men det absolut inte omöjligt att lösa. Jag är helt övertygad om att de svenska topplagen inte bara skulle klara av, utan även må bra av, ett tuffare matchningsschema. En match i veckan är sannerligen inte någon smärtgräns vi inte får stiga över. En veckomatch och en helgmatch – nej, i perioder är det fullt realistiskt att exempelvis Rosengårds trupp håller för det. Däremot är det omöjligt för lagen att spela tv-matcher på tisdagar och Champions League på torsdagar – så jobbigast skulle nog detta bli för tv-fyra och tv-publiken i Damallsvenskan, men hinder är till för att klättra över.

    Den ekonomiska biten är ett större dilemma. Fler matcher ger högre resekostnader, boendekostnader och spelare som studerar eller jobbar får svårare att rodda ihop sitt schema. Men jag tror att vi alla jobbar mot samma mål. Jag tror att vi alla vill göra damfotbollen proffsigare och bättre. Jag tror också att bättre, mer jämna, matcher kan locka mer media och mer publik. Fler tv-sända matcher och mer uppmärksamhet. I slutänden skulle det (förhoppningsvis) innebära fler sponsorer. Och innan vi nått dit kanske UEFA kan skjuta över några miljoner till damfotbollen, för att hjälpa till att utveckla den? Det måste ju ändå ligga i deras intresse att damfotbollen växer och frodas. Att minska herrarnas prispengar en gnutta – jo, ja tack. Några miljoner är ”bara” några miljoner för de stora herrklubbarna. Det skulle inte innebära att Barcelona eller Arsenal går i konkurs, det skulle på sin höjd innebära att det serveras lite mindre sprit på julfesten (och kalla mig moraltant om ni vill, men det skulle väl bara vara bra om fotbollsstjärnorna fick i sig lite mindre sprit vid dessa tillfällen?).

    Det var det. Vill UEFA diskutera detta förslag närmare är ni välkomna att ringa. Mig eller någon annan som tycker och tänker i detta ämne. För vi är väldigt, väldigt många som vill se en förändring. Och fler än jag har påtalat detta tidigare.

    Alva Nilsson

  • en tävling

    i den lokala Stockholms-pressen att kunna vrida runt kniven ytterligare varv i det blödande Tyresö FF AB när skuldberget späs på med fler miljoner.

    Rekonstruktionen har sin gång men resultatet verkar lika förutsägbart som underläge med 0-5 och 5 minuter kvar att spela. Laget kommer att spela på lånad tid i vår/år. TFAB får knappast kredit någonstans för nya utgifter och det sätter gränsen. Förhoppningsvis har man kontrakt med en researrangör för bortamatcherna. Rekonstruktion eller konkurs? Även i det förra fallet lär det inte finnas eget kapital när SvFFs elitlicensnämnd ska granska i höst och då är det lika kört för fortsatt spel i Damallsvenskan som om det blir konkurs. Jämför valet att skjutas eller hängas.

  • Pyspunka

    Efter EM i somras som var en succé på nästan alla sätt tycker jag att luften sakta pyser ur damfotbollen på elitnivå i Sverige. "Nästan" för det skulle ju blivit final och helst svenskt EM-guld.

    Pliktsegrar i de följande VM-kvalmatcherna mot Färöarna, Bosnien-Herzegovina och Polen på hösten bjöd knappast något som antydde att nya goda tider stundar. Publiken minskar. Årets premiär mot Frankrike spädde bara på känslan att vårt damlandslag/spelare står och trampar - i den matchen tyvärr i flera bemärkelser.
    En käpphäst som fått besvärlig hälta är att de duktiga utländska spelarna ska höja standarden bland de svenska. Vi har hört det i över tio år nu. Det är nog så att de förra blivit ännu duktigare av att spela i Damallsvenskan men de svenska har inte höjt sig, se skytteligorna de senaste tio åren som har bara två svenska vinnarnamn Lotta Schelin 2006-07 och Linnea Liljegärd 2009.

  • ...en icke-nyhet

    I Australien sitter norska landslagsspelaren Lisa-Marie Woods och twittrar som ombud för en spelare på hemmaplan att denna blivit våldtagen av sin fotbollstränare.

    I Stockholm sitter en journalist på Aftonbladet och försöker följa upp med inhemsk vinkel genom att ringa till den svenska spelarföreningens generalsekreterare som medger att man vid ett tillfälle hjälpt en spelare i ett liknande ärende. Mer än så avslöjas inte. Hur intressant är detta? En så kallad icke-nyhet, på sin höjd en dålig nyhet eller ingen nyhet alls. Tills någon träder fram - eller tvingas därtill - är åtminstone alla norska Toppseriens damtränare misstänkta. Var det meningen? - förhoppningsvis inte. Smart att då vara så långt från Norge som i Australien. Lyckligtvis ges inga ledtrådar till kolleger i Damallsvenskan.

  • USA har hittat sin modell

    för elitdamfotboll på det nationella planet, men det är inget för Sverige såsom många andra amerikanska trender. Det finns klara skillnader som framgår nedan. Sedan får man tycka vad man vill.

    US National Women´s Soccer League (USWL) förbereder sin andra säsong. Fyra amerikanska landslagsspelare varav tre bidragit till Tyresö FFs framgångar kallas hem för att istället spela i USWL-klubbar. De kommer att lämna tomrum efter sig i Damallsvenskan. Christen Press & C:o hade gärna stannat kvar här hela säsongen. Det är inte av ekonomiska skäl de lämnar Tyresö efter sina insatser i UEFA Women´s Champions League - och eventuellt ytterligare en match i Damallsvenskan.

    I motsats till de tidigare proffsligorna som fick lägga ner på grund av alltför optimistiska kalkyler och privata "investerare" som hoppade av har USWL fotbollförbunden i USA, Kanada och Mexiko som garanter för att kunna avlöna 40 spelare i de nio klubbarna. Självklart har förbunden en tumme på klubbarna att de ska ha ländernas bästa spelare på rätt sida av Atlanten. De som hellre vill spela i Europa kan glömma att bli uttagna till sina landslag.
    Omvänt är det så Tyskland förbereder sitt damlandslag inför mästerskap, alltså inga tyskproffs i USA. Resonemanget har visat sig framgångsrikt.

    Det torde observeras att numera spekuleras inte om svenska spelare är aktuella för att bli USA-proffs.
    Om så skulle bli fallet blev det nog inte populärt hos den svenska landslagsledningen, men man skulle inte ha något att sätta emot. Klubbarna är de svenska spelarnas arbetsgivare/löneutbetalare. De är dessutom inte särskilt entusiastiska för att släppa sina bästa spelare till landslagsläger av den längd som var normalt för Pia Sundhage när hon formade USAs vinnande damlandslag.
    De stora pengarna finns dessutom inte längre att hämta för utländska spelare i USA.

  • Zlatan tog upp vår damcykel

    Den 19 november skrev damfotboll.com så här i det förra blogginlägget på tal om angivande av spelarlöner, i detta fall Manon Melis´ 75.000 kr:

    "Det är ungefär som att jämföra en ny Volvo mot ingenting eller på sin höjd en damcykel. Underförstått: Så mycket är alltså en kvinnlig bra elitfotbollsspelare värd jämfört med Zlatan som inte ens skulle snöra på sig skorna för så litet."
    Vi hade knappast väntat att även Zlatan skulle ta i sin mun vårt exempel, men det gjorde han - gratis får man förmoda.
    Tors Svenska Fotbollförbundet offentligt ta avstånd från, och sin lagkapten för herrlandslaget i, örat ?
    - Nej, men det var väntat...

  • det mesta handlar om pengar,

    ...och att det var anledningen till att Manon Melis lämnar LdB FC Malmö för Kopparbergs/Göteborg. Det kommer alltid rykten i svang om hur mycket spelarna får. Eftersom klubbarna aldrig bekräftar de summor som nämns i media blir de obekräftade andrahandsuppgifter. Spelarna själva varken bekräftar eller dementerar eftersom de i sina kontrakt förbjuds att yttra sig om de ekonomiska överenskommelserna. Det gäller alltifrån Martas miljoner till Melis 75.000 kr i månadslön.
    Att den summan publicerats gynnar knappast damfotbollen. Det är ungefär som att jämföra en ny Volvo mot ingenting eller på sin höjd en damcykel. Underförstått: Så mycket är alltså en kvinnlig bra elitfotbollsspelare värd jämfört med Zlatan som inte ens skulle snöra på sig skorna för så litet.

  • Svenska framgångar

    I tisdags var Sveriges herrar helt chanslös mot världstrean Tyskland som stundtals förnedrade sin motståndare med ett rappt och kreativt passningsspel, men dagen därpå återupprättade först LdB FC Malmö och sedan Tyresö FF hedern genom att gå till åttondelsfinalen i Champions League.

    Malmös seger över Lilleström var en uppvisning, det var utklassning. Även om både den första målen av Anja Mittag och den andra av Manon Melis berodde på fruktansvärda tabbar av målvakten. Malmö spelar i en annan liga, visst gör de det och efter 8:1 sammanlagt mot fjolårets norska mästarinnor undrar jag hur Lilleström SK skulle klara sig i Damallsvenskan. De skulle nog spela om en femte plats med KIF Örebro, Umeå och Piteå, men skulle inte ha en chans att hota ens Göteborg eller Linköping. Med Nokso-Koivisto och Bachor spelade endast två utländska spelare i LSK. Visserligen startade även Malmö med "bara" sex utländska spelare jämfört med vårens åtta som ledde till Pia Sundhages beklagande efter matchen mot Lyon.

    Men Nokso-Koivisto och Bachor är hyfsade spelare, dock inte kan man jämföra dem med Mittag eller Melis, Bachmann eller Riley.

    Malmö och Tyresö är svenska lag, men de har genomgått en internationalisering på senare år. Utan Marta eller Press, Boquete eller Krieger skulle även Tyresö haft mer bekymmer mot PSG där bägge målen på Tyresövallen gjordes av amerikanska Press assisterad av brasilianska Marta respektive amerikanska Klingenberg.

    De som vill ha en Damallsvenskan med mycket färre utländska spelare vill vrida klockan tillbaka. Till den goda gamla tiden. Men då skulle vi inte jubla att två svenska lag med sammanlagt 20 utländska spelare gått till åttondelsfinalen i Champions League. Då skulle vi sitta och deppa att CL-säsongen tog slut innan den ens hade börjat på allvar.

    Jag ser fram emot Hjörring och Wolfsburg nu och svenska mål av Christen Press och Anja Mittag. På återseende i Lissabon, åtminstone ett av lagen borde gå dit. Varför inte drömma om en svensk version av Wembley-finalen Borussia Dortmund - Bayern München? Tyresö FF - FC Rosengård. Dreaming big var vad Vero Boquete sa till mig i somras utanför Stadshotellet i Kalmar, beträffande det spanska landslaget. Dreaming big är precis vad man behöver inför en kall och lång vinter.

  • Svenska framgångar

    I tisdags var Sveriges herrar helt chanslös mot världstrean Tyskland som stundtals förnedrade sin motståndare med ett rappt och kreativt passningsspel, men dagen därpå återupprättade först LdB FC Malmö och sedan Tyresö FF hedern genom att gå till åttondelsfinalen i Champions League.

    Malmös seger över Lilleström var en uppvisning, det var utklassning. Även om både den första målen av Anja Mittag och den andra av Manon Melis berodde på fruktansvärda tabbar av målvakten. Malmö spelar i en annan liga, visst gör de det och efter 8:1 sammanlagt mot fjolårets norska mästarinnor undrar jag hur Lilleström SK skulle klara sig i Damallsvenskan. De skulle nog spela om en femte plats med KIF Örebro, Umeå och Piteå, men skulle inte ha en chans att hota ens Göteborg eller Linköping. Med Nokso-Koivisto och Bachor spelade endast två utländska spelare i LSK. Visserligen startade även Malmö med "bara" sex utländska spelare jämfört med vårens åtta som ledde till Pia Sundhages beklagande efter matchen mot Lyon.

    Men Nokso-Koivisto och Bachor är hyfsade spelare, dock inte kan man jämföra dem med Mittag eller Melis, Bachmann eller Riley.

    Malmö och Tyresö är svenska lag, men de har genomgått en internationalisering på senare år. Utan Marta eller Press, Boquete eller Krieger skulle även Tyresö haft mer bekymmer mot PSG där bägge målen på Tyresövallen gjordes av amerikanska Press assisterad av brasilianska Marta respektive amerikanska Klingenberg.

    De som vill ha en Damallsvenskan med mycket färre utländska spelare vill vrida klockan tillbaka. Till den goda gamla tiden. Men då skulle vi inte jubla att två svenska lag med sammanlagt 20 utländska spelare gått till åttondelsfinalen i Champions League. Då skulle vi sitta och deppa att CL-säsongen tog slut innan den ens hade börjat på allvar.

    Jag ser fram emot Hjörring och Wolfsburg nu och svenska mål av Christen Press och Anja Mittag. På återseende i Lissabon, åtminstone ett av lagen borde gå dit. Varför inte drömma om en svensk version av Wembley-finalen Borussia Dortmund - Bayern München? Tyresö FF - FC Rosengård. Dreaming big var vad Vero Boquete sa till mig i somras utanför Stadshotellet i Kalmar, beträffande det spanska landslaget. Dreaming big är precis vad man behöver inför en kall och lång vinter.

  • ....luften är på väg att pysa ur

    ....intresset för Damallsvenskan efter Tyresös poängmiss i Umeå. Det är en känsla som nog är starkast bland dem som spikrakt och utan darr på stämman pekade ut just Tyresö FF som seriesegrare inför premiären.Det återspeglades i vart fall i Tyresö FFs publiksiffra som närmast halverades mellan lagets två senaste hemmamatcher. Förhoppningsvis sparade man sig till onsdagsmatchen i UEFA Women´s Champions League för Paris Saint-Germain är ett starkt varumärke i alla sammanhang - även utan Zlatan.
    Sedan är det seriematch på söndag mot Kopparbergs/Göteborg. I programmet för Damallsvenskan 2013 såg detta ut att kunna bli en nyckelmatch för serieseger. På ett nyare papper ser det istället ut som att Tyresö kan ge sina målvakter ledigt eftersom KGFC inte har gjort mål på de senaste fem matcherna i följd, ett rekord inte ens nedflyttningslagen hotar. Om Kopparbergs/Göteborg blir andra laget i år att vinna på Tyresövallen skulle det ses som upprättad heder förutom en i stort sett säkrad fjärdeplats (= samma som i fjol).
    Det resultatet skulle öppna för ett helt otroligt scenario om Linköpings FC vinner sin kommande match i Örebro. Då skulle LFC i sista omgången kunna peta ner Tyresö till tredjeplatsen i sluttabellen - givet att man vinner det inbördes mötet i "den sista matchen på Folkungavallen" för X:e gången .
    Så långt ska LdB FC ha tagit sista poängen för seieseger på söndag hemma mot Umeå IK, men - obs! - UIK har inte förlorat på de senaste tre matcherna, se ovan 2-2 mot Tyresö och 3-0 mot Kopparbergs/Göteborg. Det var UIK som LdB FC spelade oavgjort mot i näst sista omgången i fjol och missade att säkra guldet. I år räcker 1-1 för LdB FC. Var Umeå IKs 3-0 mot Kopparbergs/Göteborg på söndagen ett sådant styrkebesked att man till och med kan hota LdB FC till segern i Malmö?
    Ska Sunnanå avsluta sista matchen på hemmaplan i Damallsvenskan (för den här gången) med seger är det mot Jitex, som behöver samma nödvändiga poäng som LdB FC Malmö i andra änden av tabellen för en behaglig avrundning av söndagkvällen. En poäng som definitivt avgör att Mallbacken tillsammans med Sunnanå får lämna Damallsvenskan.
    Senast båda nykomlingarna åkte ur Damallsvenskan efter bara en säsong var 2009 när Piteå IF och Stattena IF blev 11:a respektive 12:a.
    Bästa nykomlingsfacit i Damallsvenskan var 2010 när Tyresö blev fyra och Jitex sexa.

  • Alla famlar om ens det...

    Man vet väl vem som beställde biljetterna till EM-matcherna? Där är publiken som fattas. Rikta en kampanj mot dem - NU!
  • ...sponsorer kan svika

    Att EM-effekten klingar av fortare än två omgångar i Damallsvenskan hunnit spelas. Publiksnittet för serien räddas som vanligt av Tyresö. Vad övriga klubbar inte verkar ha tänkt på är signalen de magra åskådarantalen skickar till deras samarbetspartners/sponsorer. Kommer det så få för att titta på era matcher, då tvekar vi om vi vill vara med nästa år. Samma resonemang kan föras hos TV 4 som beredvilligt sänder en match i veckan från Damallsvenskan. Halvtomma läktare bakom reklamskyltarna är inget roligt att visa upp. Kan klubbarna inte sälja in sig hos publiken då blir det svårt att sälja även reklamskyltarna.
    Elitfotboll Dam skriver i sitt nyhetsbrev att man tillsammans med klubbarna ska ta fram en strategisk plan inom områdena fotbolls-,förenings‐ och EFD‐utveckling för de närmaste fyra åren att presenteras vid årsmötet 2014. Gott så, men det är inte något för klubbar med närmast beröringsskräck för publikkrisen just nu att gömma sig bakom.
    Det är siffror från matcherna just nu, hösten 2013 efter EM, som ska vara de bästa argumenten att visa upp.

  • det är bara att ge upp

    Endast två av de sex hemmalagen i Damallsvenskans första omgång efter EM överträffade sina tidigare publiksnitt. Det är uselt att inte ens nå upp till de antalen, och ett svek av dem som bara ville vara med på festen

    Jag står fast vid avslutningen i mitt tidigare blogginlägg:
    Maken till positiv marknadsföring av damfotboll - inte minst tack vare "lokomotivet" Pia Sundhage - som vi upplevt den senaste månaden kan nämligen knappast överträffas.
    Om det inte slås rekord på läktarna är det bara att ge upp..-

    En färsk mätning som också refereras på damfotboll.com slår fast att det aldrig har skrivits så mycket om kvinnlig idrott under två månader i följd i Sveriges största dagstidningar och de lokala har så klart hängt på efter bästa förmåga.
    Svenska Fotbollförbundet har fått massor av beröm för sättet att marknadsföra dam-EM. Nu finns det bara en grupp kvar som kunde ha gjort jobbet bättre inför höstpremiären - klubbarna. Jag hör redan att "vi är idealister och sätter till så många timmar på vår fritid..."
    Nu är det inte längre så, åtminstone i toppen av seriesystemet. När vi återvänder till vardagen efter detta fantastiska EM går det inte att gömma sig bakom medias njugghet och att förbundet borde gjort mer för att publiken ska komma. Det är klubbarna som ska göra mer av detta gyllene tillfälle som förmodligen aldrig återkommer.
    För att damfotboll.com vid några tillfällen skrivit om den nystartade amerikanska proffsligan NWSL överöses vi varje vecka av mail från dessa klubbar både före och efter deras matcher. Tyvärr skulle vi inte fått rum för Damallsvenskan om allt publicerades här. Men dessa klubbar som inte är mer professionella än de damallsvenska klarar av att synliggöra sin verksamhet. Även om deras matchanläggningar bara rymmer c:a 5.000 är det inte ovanligt med utsålt.
    NWSL har dessutom rättat mun efter matsäck, d v s inte byggt luftslott av fullsatt på alla matcher, jättelöner till spelarna och dollarmiljonärer som satsar en månadspeng så länge de tycker det är roligt.
    Eftersom Damallsvenskans klubbar med några undantag aldrig kommer att ha mer än 400-800 per hemmamatch får budgeten läggas därefter - eller hoppas på Tyresö-matcherna en gång om året.
    Hoppet är det sista som överger men då har publiken gått för länge sedan.

  • ...Josefine Öqvist smider medan järnet är varmt

    Ingenting ger så höga svallvågor som bra spel i ett mästerskap. Josefine Öqvist höll en hög nivå i EM och kom med i All Star Team, nu surfar hon vidare till Montpellier.

    Beslutet att byta klubb var välgrundat och i rätt tid. Erbjudandena kan inte bli hetare än när man markerat sig på den internationella scenen.

    Spetskvaliteter som snabb speluppfattning och ett flygande steg förstärker vilken klubb som helst. Utmaningen med ett nytt lag i ett nytt land lockade mer än någonting annat.

    Josefine Öqvist behöver heller inte sitta på kammaren om ett antal år och fundera över hur karriären blivit utan utlandsspel.

    De tidigare klubbarna: Storvreta IK, Danmarks IF, Bälinge IF, Linköpings FC, Tyresö FF och Kristianstads DFF som fostrat henne till en fullfjädrad forward är alla hemtama, svenska lagbyggen. Nu får hon pröva speeden mot annorlunda spelande backlinjer.

    Montpelliers vinst är Kristianstads förlust under en helg som ramats in av nyheter kring spelartruppen.

    När Linnea Liljegärd presenterades i fredags höjde en del på ögonbrynen. Mycket åt faktumet att ett redan så offensivt välförsett lag fått ännu mer anfallskompetens. Nu vet vi hela sanningen, nykomlingen var både förstärkning och ersättning.

    I ljuset av det kan Elisabet Gunnarsdottirs löfte att placera Liljegärd på det centrala mittfältet ses mer som ett försök att blanda bort korten av en tränare som redan hade alla kort på hand.

    Klart är iallafall att Kristianstad letar efter en backförstärkning innan transferfönstret stänger kommande vecka medan Josefine Öqvist har sitt familje- och fotbollsliv i Frankrike framöver. KDFF kan iallafall tacka och ta emot för övergångssumman i ett ekonomiskt ansträngt läge.

  • Kommer ni tillbaka?

    Det ska bli lika spännande som EM-matcherna att se hur mycket publiksiffrorna i Damallsvenskan förändras när den 12:e omgången spelas den 3-4 augusti - eller inte? Nu vet vi svaret, se nedan.

    (Matchen den 31.7 Mallbacken-Umeå IK tillhör omgång 15)
    De första siffrorna nedan anger hemmalagens publiksnitt före de kommande matcherna, de senare i halvfet stil anger hur många som kom.
    3.8 LdB FC Malmö - Sunnanå 772. 712 = minus 60
    4.8 Jitex - KIF Örebro 518. 289 = minus 229
    Umeå IK - Vittsjö 572.724 = plus 152
    Mallbacken - Linköping 868. 705 = minus 163
    Kristianstad - Tyresö 418. 1146 = plus 728
    Kopparbergs/Göteborg - Piteå 438.405 = minus 33
    Maken till positiv marknadsföring av damfotboll - inte minst tack vare "lokomotivet" Pia Sundhage - som vi upplevt den senaste månaden kan nämligen knappast överträffas.
    Om det inte slås rekord på läktarna är det bara att ge upp...

  • NU eller aldrig

    Hoppas Sverige inte går i samma fälla som Frankrike mot Danmark. Det har aldrig sett så gynnsamt ut när damlandslaget ska möta Tyskland som den här gången.

    Hemmaplan + 12:e spelare
    Ett väl sammansatt lag av något äldre rutinerade och yngre hungriga men ändå skickliga spelare.
    Välplanerade förberedelser och en stab av lika skickliga medarbetare bakom Pia Sundhage.
    Inga frånfall p g a skador.
    Vackert väder.

    Tyskland har en generationsväxling som var planerad men som störts av oväntat många långtidsskador och att andra unga talanger än de först avsedda har fått ta plats.
    Om Tyskland trots allt skulle vinna mot Sverige är det en prestation fullt i klass med Danmarks mot Frankrike.

    PS. Nu har vi svaret - tyvärr, aldrig...

  • Straffarna mot Danmark

    Hur många gånger har man inte sett att domaren flyttat ut och dömt frispark på straffsparkslinjen istället för punkten? Tacklingen mot "Kosse" inleddes och avslutades tydligt utanför straffområdet, låt vara att hon föll ett par meter innanför. En sådan straff kan man få som hemmalag, men tänk om Danmark fått en i motsvarande läge. Då hade domare Bibiana Steinhaus, som är topprankad bland Europas domare, inte varit värd mycket för den svenska publiken och kommentatorer.
    Andra straffen är helt OK.
    Förutom sin proffsrutin verkade Lotta och "Kosse" även lagt till sig franska nerver.
    Får se om någon dansk tidning sätter följande rubrik:
    Held og (Stina) LYKKE for Danmark, vilket med en ordlek betyder betyder Lycka till Danmark. Den (på pappret) svåraste matchen är avklarad. Gäller även Sverige.

  • EM nästan har börjat redan

    Kanske inte helt och fullt inne i centrala Göteborg där det mest fejas och finputsas i det lilla för att göra matchkänsla och inramning på onsdag så stark som möjligt. Men tar man sig närmare landslagen är det mer påtagligt att alla förberedelser bara kan undanstökas fort nog.
    Kenneth Heiner-Möller möter svensk media.

    Två och en halv mil uppåt landet längs med E20 finns de som redan börjat jobba fotboll. Funktionärerna på Flodala ip, gemytliga att slå sig i slang med men lika fullt tvungna att följa alla UEFAs föreskrifter om hur man tar sig bäst men längst från punkt a till b där slutmålet är en mixad zon med det danska landslaget.

    Förbundskaptenen Kenneth Heiner-Möller är en annan del av upplevelsen att EM egentligen redan dragit igång.
    För att ge en del information men ändå inte allt fäktades han på helt normalt mästerskapsvis med pressens utsända, sköt fram en lans där det gick och duckade helt elegant på inledningsfrågan.

    Expressens Tomas Pettersson ville veta vilka svagheter Heiner-Möller såg i matchen mellan Sverige och England.
    - Det håller vi lite för oss själva. Men jag såg många styrkor också och det är något som vi måste vara uppmärksamma på. Svenskarnas djupledsspel är i världsklass, det är ytor som vi måste göra något med, fokusera på hur vi undgår de situationerna, sade han.

    Något som överraskade dig i den matchen?
    - Nej, men jag fick bekräftelser och några nyanser som Sverige har fått i sitt spel de senaste matcherna. Deras styrkor blev allt mer tydliga.

    Innan det var dags att lämna Flodala ip, samma långa väg som vi kom fick förbundskaptenen också med sig några leenden med kommentaren om Sveriges fasta situationer.
    - Med tanke på den historik vi har med Rohlin (nickade in mål i avgörande VM-kvalet) är man alltid orolig när hon börjar röra sig framåt, sade han och ännu en signal om att EM (nästan) har börjat bockades för.

    Fotbollsfesten ska ju också vara en rolig upplevelse, om inte Danmark går in och förstör för svensk del vill säga.

  • ...Danmark har något på gång inför EM-premiären

    Gamla Ullevi förväntas bli fullsatt och Pia Sundhage har snart granskat, valt och förmedlat sina riktlinjer färdigt för att Sverige ska prestera på topp. En alldeles underbar premiärfest att vänta på, inklusive en oberäknelig ingrediens. Lurigt, obehagligt derbymotstånd i form av Danmark.

    Danmark må ha misslyckats de senaste gångerna i de stora sammanhangen. Känslan av lovande förberedelser består ändå när 1 011 åskådare, ingen TV-kamera och en svensk spion ser de rödvita gnugga hur mycket som helst på sitt egna spel 20 dagar före EM-starten.

    Per-Göran Eliasson har blocket i högsta hugg - noterar positioner på plan, spelval och styrkor och svagheter. Dessvärre med subjektiva, blågula ögon är det det bästa laget på plan som han följer med blicken.

    Det är ett landslag på uppgång i aktion. Bekymmersfri stämning, skadefritt eller i varje fall utan allvarligare hot, Danmark har sina nyckelspelare i gott slag.

    Många bekanta namn för Damallsvenska besökare, Line Röddik Hansen sätter igång de snygga uppspelen som i Tyresös backlinje, offensiva mittfältaren Pernille Harder som Linköping var uppmärksamma nog att fånga in, där hon imponerat med sin bollskicklighet och måleffektivitet och gärna får komma till längst fram i plan.

    När man ser hennes lätta, läckra touch på bollen, en lätt vickning i sidled som öppnar fältet för ett hårt skott i ribban, otagbart och givet mål om vinkeln varit några grader mindre - det är då som man börjar undra. Klarar Sverige favorittrycket i premiären?

    När man ser Christina Öyangen Örntoft ge klara direktiv bara med sin klockrena position i försvarsspelet, hur självklart hon tar för sig efter ett år då hon äntligen kunnat lämna de sina dubbla korsbandsskador bakom sig - det är då som funderingarna griper tag i en på allvar. Har Sverige tillräckligt bra samarbeten framåt för att kunna skapa möjligheterna?

    Per-Gunnar Eliassons återkoppling till den svenska ledarstaben är inte allmän läsning, men ett varnande ord om hur laget utmanar från kanterna borde han kosta på sig. Det är där rörelserna som ledde fram till de giftigaste möjligheterna fanns mot Island.

    Passningsskickligheten kan laget slipa på mer och ett annat konstaterande hur onödigt bollkärt det såg ut emellanåt.

    Internmatcher, möten med pojklag och en sista uppvärmningskamp mot Spanien - sedan är Danmark klara för EM - i och mot Sverige.

    Festligt eller obehagligt, om 20 dagar har vi hela bilden klar för oss och mästerskapet är (äntligen) igång.

  • Lugnet före EM-stormen?

    Det är drygt tre veckor tills Dam-EM-slutspelet startar, men någon EM-feber är svårt att ana. Är det svaga publiksiffrorna i Damallsvenskan ett tecken på att intresset för årets största händelse inte är så stort som man har anledning att hoppas, eller finns det luft i redovisad biljettförsäljning?

    En obehaglig känsla om att så är fallet går inte att undvika. Måtte det vara falskt alarm. Med PR-branschens logik borde ligan med några av de största stjärnorna få vändkorsen att ha gått varma. Magiska Marta i Tyresö och Mirakulösa Mittag i Malmö är värda mer än 1.200-1.300 på respektive hemma-arena.
    Kanske är det orättvist att jämföra med Tysklands förberedelser inför senaste VM. De enda svenska EM-ambassadörer jag sett i media är Hossmo BKs flicklag i Kalmar, staden med en organisation som låter tala om sig. Men övriga EM-städer, Växjö, Halmstad, Linköping, Norrköping och Göteborg? - (Jo, en fasadduk på Englands Casey Stoney har kommit upp på spelarhotellet i Linköping ser jag nu.)
    Låt oss hoppas att landskampen Sverige-Brasilien i Stockholm (som inte är EM-stad) blir en aptitretare med välfyllda läktare på Söderstadion den 19 juni.

  • Det känns som att en motion måste skrivas

    till SvFFs Representantskap. När det görs mål i Damallsvenskan klagas över att det är "fel" spelare, d v s några av de utländska. Inte så konstigt eftersom det var därför klubbarna engagerade dem, inte i ental utan i tiotal. Det framfördes i Marta Fotbollmagasin som svar på att de utländska spelarna utvecklar de svenska, att det vore på tiden att se resultat av detta nu. Det är redan en spelargeneration som haft denna möjlighet. Om inte EU-lagar och Bosman-domen sätter gränser för klubbarnas importer borde de i självbevarelsesyfte själva göra det. En frivillig överenskommelse om X antal utländska spelare per lag. Ännu bättre vore om en eller flera klubbar, eller varför inte EFD som har mandat, lämnar in en motion om ändring i representationsbestämmelserna. Vänta inte, den ska vara inlämnad senast den 1 september!

  • Sirius tappat farten

    Sirius har tappat tempo efter den sensationellt starka inledningen, 1-1 mot Umeå Södra hemma och Kvarnsveden borta och 0-1 mot Älta - nykomling i Elitettan liksom Sirius - men utan seger före sin bortamatch mot serieledarna. Älta förlorade med bara 1-0 hemma mot Öster som spelade 0-0 borta mot Kvarnsveden. Därför kommer mötet på Myresjö Arena mellan Öster och Sirius på Nationaldagen att visa vart vindarna blåser för båda lagen. Damfotboll.com kommer att vara där. Kan det bli mer spännande och oförutsägbart eftersom Öster dessutom bortabesegrade AIK? Av: Thorsten Frennstedt

  • En missad straff är inte alltid en missad straff

    Jag har alltid reagerat när media rapporterar om straffar som inte går i mål. Jag har bollat det med en viss Elisabeth Leidinge som är mycket hård på det där, en ”missad” straff är inte alltid en missad.

    Jag minns under Norrporten cup 2012 när en match gick till straffar. Den ena målvakten räddade en straff och speakern lät meddela att straffskytten missat. Leidinge, som satt några rader längre ned reste sig upp och ropade ”MÅLVAKTEN RÄDDADE! Det är en målvaktsräddning och ska bokföras som det!”. Och jag är helt inne på Leidinges linje. Som ett exempel kan vi snacka om supercupen mellan Tyresö och Kopparbergs/Göteborg. En match som avgjordes på straffar. Efteråt kunde vi läsa i de flesta medier att ”Marta blev syndabock, missade straff”. Ehm, neheheh ni. Gör om gör rätt. Nu tar vi och reder ut det här en gång för alla.

    Om en målvakt räddar en straff är det just vad det är, en räddning. Skytten missar en straff om hon missar mål, annars är det en målvaktsräddning.
    Marta slog en tämligen svag straff. Men straffen gick på mål och Hammarström räddade. Alltså är det en räddning av Hammarström och inte en straffmiss av Marta.
    Hur dålig en straff än må vara – går den på mål men målvakten räddar så är det en räddning. För hade målvakten gått åt ett annat håll hade det varit mål, och då hade vi inte snackat om någon miss.
    Som gammal målvakt känner jag att det är en viktig skillnad mellan en missad straff och en straffräddning. En skillnad fler bör anamma.

    Hade målvakten inte stått/gått rätt så hade bollen gått in mål, då hade det inte varit någon miss utan ett mål. Straffen hade varit den samma men resultatet annorlunda.
    En straff kan vara dålig, men hur dålig den än är kommer den gå i mål (om den går på mål) om målvakten går åt fel håll.

    En misslyckad straff och en missad straff är inte alltid samma sak. En misslyckad straff är en straff som är dålig/tam/mesig. En missad straff är en straff som inte träffat mål. Och jag känner att det är dags att vi lär oss det. För läser man texter om supercupfinalen kan man, om man inte sett matchen, få intrycket av att Kristin Hammarström inte räddade två straffar. Och det känns inte riktigt rättvist mot målvakten. Det krävs mycket för att ta en straff som målvakt. Det är liksom inte bara att kasta sig åt något håll och hoppas att bollen träffar dig och inte nätmaskorna. De som aldrig själva stått i mål tycks tro att det är så. Någonstans finns en bild av att en målvakt bara chansar och att hon har tur om hon räddar. Ibland stämmer det, men oftast inte faktiskt.

    Jag har själv haft en medioker karriär som fotbollsmålvakt. Och straffar var det absolut bästa med målvaktsrollen. Där har du som målvakt chansen att lysa, chansen att synas. Man kan liksom inte misslyckas, all press ligger på straffskytten – för en straff ska gå i mål, målvakten ska inte ha någon chans. Men en skicklig målvakt har bättre chans än många tycks förstå. En målvakt som läst in sig på straffskytten och som vågar stå kvar en 10-dels sekund extra för att försöka läsa av vart straffen kommer landa har större chans att rädda än en målvakt som bara chansar. Kristin Hammarström tillhör den första kategorin. Hon anses vara en skicklig målvakt när det kommer till prövningen från elva meter. Hon är ingen målvakt som slänger sig åt något håll och låter turen avgöra det åt henne. Hon är en målvakt som vågar stå kvar och läsa av straffen. Och när vi då påstår att ”Marta syndabock, missade straff” – då är det att ta bort bedriften från Hammarström.
    Och så vill vi väl inte ha det? Eller, är jag – i egenskap av gammal fotbollsmålvakt – alldeles för partisk här?

    Av: Alva Nilsson