Lekande lätt, Sverige

Sverige hade inga som helst problem att besegra Färöarna på hemmaplan. Segersiffrorna skrevs till 5-0 i en match där det mesta gick väldigt lätt för svenskorna.
Lotta Schelin nickar in 4-0. FOTO; Carl Sandin, Bildbyrån.

Sverige gick in till den tredje matchen i detta kval som storfavorit mot Färöarna, som för första gången tagit sig vidare från förkvalet till detta kvalspel. En sjuk Josefine Öqvist ersattes i startelvan av Marie Hammarström. Färöarna kom till start med en ultradefensiv uppställning och – som man säger i fotbollssammanhang - ”parkerade bussen” vid eget straffområde.

Men den färöiska bussen kunde inte göra mycket när Sverige fick en billig straff i den 11:e minuten. Lotta Schelin stegade, precis som mot Bosnien senast, fram och slog in 1-0 till Sverige. Några minuter senare såg domaren ut att vara emot Färöarna igen. Therese Sjögran skickade in bollen framför mål – lite stök senare låg bollen i nät bakom Färöarnas målvakt Randi Wardum som såg ut att ha hållits undan ordentligt av de svenska spelarna, men domaren höll inte med och därmed hade Amanda Ilestedt gjort sitt första landslagsmål i sin första landskamp från start.

3-0 kom bara 4 minuter senare. Ett lågt inspel nådde Kosovare Asllani som dundrade upp bollen i nättaket från nära håll. Schelin blev tvåmålsskytt i den 30:e minuten. Även denna gång var det en boll från Sjögrans fötter som förvaltades på bästa sätt. Vid den första stolpen nickade Schelin in 4-0-målet.

Efter en halvlek kunde vi konstatera det vi länge trott – Färöarna räcker helt enkelt inte till på den här nivån. Färöarna hade inga som helst ambitioner att anfall< utan skickade bara upp bort bollen så fort den erövrats. Dessa bollar plockades väldigt enkelt upp av Ilestedt eller Nilla Fischer.

Den andra halvleken började precis som den första. Färöarna flyttade ned hela laget till eget straffområde redan innan Sverige slagit avsparken. Och det dröjde ungefär lika långt tid för Sverige att göra mål i de båda halvlekarna. 5-0 var även det ett debutantmål, och ett snyggt sådant. Umeå IKs Jenny Hjohlman drog på från långt håll och 5-0 var ett faktum. Det var Hjohlmans första mål i landslagströjan.

Precis som i den första halvleken försökte Färörarna inte ens få till ett anfallsspel. Men när matchklockan tickade upp mot 90 minuter fick Kristin Hammarström i det svenska målet göra sin första riktiga räddning. Heidi Sevdal, som tillsammans med målvakten var Färöarnas bästa spelare idag, kontrade men Hammarström kom ut bra och lyckades avstyra anfallet.

Slutresutlatet skrevs till 5-0 även om Sverige hade bud på både ett och tre mål till.

Assisterande förbundskapten Lilie Persson hade följande kommentar till insatsen:
- Matchbilden var som vi trodde, delvis klarar vi det bra men vi har inte tillräckligt med tålamod. Ungefär som att det går lite för enkelt, då blir vi slarviga, slutar gå runt på kanterna, sade hon innan följdfrågan kom från en uppsluppen Pia Sundhage.

"Hur ska vi göra för att rätta till det där?"
- Alla vi som har spelat fotboll vet att det är lätt att falla ur ramen när man tycker att det går lite för lätt, fick Lilie Persson snabbt ur sig till svar och gick över till att orda om Färöarna

- Jag har aldrig sett ett lag ställa upp som Färöarna gjorde till avspark, parkera lågt direkt i andra halvlek.

Parkera var ordet, sa Bull. Sverige parkerade också Färöarna med 5-0, och därmed var landslagsåret med den makalösa EM-sommaren till ända matchmässigt.

Jag blir också mindre glad (typ förvånad eller möjligen skitsur) över:

1. Att Sverige verkar vara hur långt som helst från en VM-medalj 2015

2. Envisandet med meningslösa och misslyckade korta hörnor

3. Svaga och sena beslut från alltför många i Sverige

4. Att Sundhage inte prövar fler yngre spelare - är de untouchables eftersom de spelar i yngre landslag?

5. Tråcklandet helst ända in på mållinjen

Minst en handfull svenska klubblag hade troligen gjort det här bättre resultatmässigt, men förstås - det spelar ju kanske inte så många svenskor i de lagen......

15-0 hade varit bra, 10-0 godkänt och nu 5-0 efter en straff och två misstänkta offsidemål - 3 poäng och vinst, visst, men i övrigt klart underkänt!

Brrrrrrrrrrrrrr - i höstrusket!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Rufus 2013-10-31 23:51

Finns väl inte mycket att tillägga om denna match än att Sverige tog 3 självklara poäng och att laget kunde gå av planen med betyget Godkänt - men inte mer. Första halvleken var ändå rolig att ta del av, men i den andra erkänner jag att det blev allt svårare att hålla sig vaken i tevefåtöljen...

Färöarnas uppvisning ikväll var en parodi på fotboll! Elva tafatta tjejer som bildade köttmur alternativt hönsgård i boxen, slog ifrån sig bollen i panik, gnällde på allt och alla, gav de blågula tjuvnyp och knuffar och som lyckades få till ett enda anfallschans tack vare att en halvsovande Nilla Fischer lät sig avluras bollen.

Inte illa av svenskorna att trots allt göra fem fina mål och att ett par "gamlingar" plus ett par "rookies" visade framfötterna på det regnhala gräset.

Martin 2013-11-01 02:13

Har sett att det blivit stor uppmärksamhet för de 7 (!) förändringar i startelvan som Pia S gjorde från fiaskomatchen i Bosnien men det jag direkt noterar är att 5 av dom gjordes i 'försvaret' (balansspelaren, backlinjen och målvaktsposten) och därför fick samma offensiva spelare chansen igen.

Det verkar som att man har mycket större tålamod med de offensiva spelarna än med de defensiva som aldrig får chansen att känna någon 'trygghet' vilket jag finner märkligt då vårat försvarsspel i stort fungerar 'bra' medan offensiven inte gör det.

Kul att Hjohlman fick göra mål och får man önska något så är det att fler av våra duktiga unga offensiva spelare kan få chansen i framtiden för det behöver hända något då våran offensiv verkar sönderläst av motståndarna.

När vi har fler offensiva talanger än på mycket länge med Hurtig, Banusic och Blackstenius i främsta ledet är det faktiskt för dåligt att ingen av dom fått chansen att pröva på spel på högsta landslagsnivå. Är det missriktad omtanke gentemot F18/19-landslaget som ligger bakom detta så måste det omedelbart bli en förändring för framgångar för flicklandslagen betyder inte något om man inte drar nytta av dom Damlandslaget.

Noterbart är också att av det så framgångsrika F19-landslag som vann VM-guld för några år sedan så är det nästan ingen som lyckats ta steget/fått chansen att spela in sig i Damlandslaget och vad var det guldet egentligen värt då ?

Rufus 2013-11-01 12:40

Intressant påpekande i sista stycket, Martin! Jag är dock osäker på vad du syftar på angående F19/U19? Är det den lyckosamma konstellationen från EM 2012? Här börjar ändå en och annan sippra in i A.landslaget, Jenny Hjolman och Elin Rubensson t ex. Säkerligen kommer många av de bästa unga talangerna att slussas in i Sundhages trupp allteftersom. Det tycks ju som om Pia är mer benägen att prova nya namn och nya uppsättningar än hennes föregångare på förbundskaptenstronen.