"Kosse" straffskytt till 1000

Sverige vann som väntat bortamatchen i VM-kvalet mot Nordirland trots vanskliga planförhållande. En straff redan efter 6 minuter dämpade eventuell oro. Slutresultatet 4-0 fastställdes tre minuter före slut.
Jubileumsmålskytt Kosovare Asllani jagas av Nordirlands Laura Rafferty. FOTO: David Maginnis, Pacemaker Press / Bildbyrån-

Kosovare Asllani fick förtroendet att lägga den som skulle bli Sveriges 1000:e landskampsmål 40 år efter det första. Hon sköt säkert tätt invid stolpen. Förspelet varen hörna. Therese Sjögran chippade fram bollen till "Kosse" som blev nergjord.

Olivia Schough stod för förarbetet till 2-0 i 18:e minuten och Lotta Schelin gjorde det målet.

Offensiva backen Linda Sembrant hade kunnat göra minst två mål bara i första halvlek, den enda anmärkningen på en i övrigt övertygande insats. En nick i stolpen efter 5 minuter var det närmaste att ge mål. Sverige vann hörnstatistiken med 15.
Hanna Folkesson får också beröm för sitt lugna agerande att styra spelet från sin position.

Andra halvlek tappade tempo. Det såg ut att passa hemmalaget bättre men det ansvaret får svenskorna ta på sig. Visserligen var det föga inspirerande när regnet gjorde den redan leriga planen ännu tyngre.
Inbytta Emma Lundh gjorde sitt första landslagsmål i 84:e minuten efter Therese Sjögrans förarbete på vänsterkanten. Innanför fyllde Antonia Göransson på och passade till Emma.
Bara ett par minuter senare fastställde Lina Nilsson slutresultatet efter backkollegan Sara Thunebros inlägg.

Pia Sundhage kunde konstatera att det blev mycket kantspel som hon hoppats. Det var därifrån Nordirlands försvar öppnades upp. Sedan gjorde sig Sofia Joakobsson, Kosovare Asllani och Lotta Schelin spelbara.
– Jag ser fyra mål och dessutom fyra snygga mål, men när vi kommer till inläggen är vi inte tillräckligt skickliga, om vi gjort det bättre hade vi gjort fler mål sade Pia till Radiosporten efteråt.