Sverige vann säkert i Polen

Sverige slog till snabbt i Starogard Gdanski och höll Polen i schack sedan Lotta Schelin målat redan efter åtta minuter. Efter tempofattigt mellanspel kom påfyllningen efter paus, till vinst med 4-0.
Lotta Schelin ökar till 3-0. FOTO: Petter Arvidsson, Bildbyrån

– Jag är nöjd med det som händer i andra halvlek, vi spelar bättre och intressant anfallsspel, sade Pia Sundhage.

De fyra målen kom på väl tilltagna ytor för det svenska anfallet. Polen bjöd inte på något utpräglat totalförsvar utan kom till start med viljan att kliva fram lite mer inför hemmafansen.

De rödvita presenterade en ung uppställning, medelålder 20 år, med tre spelare från laget som vann U17-EM förra året i allt annat än undanskymda roller. En av dem, Ewa Pajor var på språng och utmanade den svenska backlinjen.

Ingen fara dock att tala om för mittbacksparet Emma Berglund och Linda Sembrant.

När spelet vände mötte Sverige täta lagdelar och behövde smarta löpvägar för att öppna upp. Det sjabblades lite, ändå räckte det med ett distinkt uppspel för svensk ledning 1-0. Lotta Schelin fångade upp Lina Nilssons boll långt nerifrån försvarszonen, gjorde några försvarare på vägen mot mål och ett tog ett behärskat avslut till det tidiga ledningsmålet.

Ett mål som cementerade Sveriges väg mot VM men samtidigt förtog en del av udden i matchen.

Fram till paus följde ett stort antal långbollar mot Schelin och Olivia Schough, den senare kom inte rätt i steget för att bli ett hot.

Passningsspelet från blågult saknade också skärpan för att skapa fler farligheter i första halvleken.

Även om Malin Diaz hade bra träff med de korta vidaresticken och Therese Sjögran försökte arbeta upp ett samarbete med Schelin, slutade det ofta med att sista passningen före straffområdet försvann åt fel håll.

Asllani in i anfallen
I paus ersatte Kosovare Asllani Diaz, PSG-proffset tog över Schoughs anfallsplats och visade bra driv från första bollkontakt. Det mesta blev bättre, lite mer distinkt och bollvårdande under den avslutande halvan.
– Vi behöver ha bättre spelavstånd, så att Seger kan vara med än fler gånger i anfallsspelet. De tre mittfältarnaframför henne blir inte så utspridda och ”Kosse” blev en uppspelspunkt.

Framförallt, med en pigg Asllani som anslöt från bänken fick Sverige offensivlustan tillbaka och bättre bredd i attackerna. Helt enkelt längre anfall, i ett väl genomfört sådant lade Lotta Schelin elegant över bollen inne i boxen, Asllani fanns nära stolpen och nickade in tvåan.

Efter det fanns inga riskfaktorer i sikte. I den småkyliga sensommarkvällen hade Polen ingen ork för fler framstötar.

Sverige matade på, Lotta Schelin prickade rätt ännu en gång och Linda Sembrant skickade en boll mot mål efter hörna som gick in.

Många mål och bra inställning av centrala aktörer gladde Pia Sundhage särskilt.
– Båda våra lagkaptener tar stort ansvar, Seger och Schelin har varit väldigt aktiva efter Englandsmatchen och gjort många bra saker. Sen betyder det ingenting om vi inte visar det innanför de vita linjerna, men idag är Seger och Schelin de som håller i taktpinnen.

Med klar seger är Sverige nu tre poäng före Skottland. I de två hemmamatcherna mot Bosnien och Skottland som avslutar kvalet räcker det med fyra poäng för att blågult ska nå VM.

Åtta segrar på åtta matcher är trots allt ett snäpp bättre än sju av sju.
– Man får andas. Jag ska inte sticka under stol med att jag har varit nervös. Det finns de som säger att det är klart, men vi skulle ju spela mot Polen också, och mot Bosnien-Hercegovina. Med åren blir man duktig på att inte ta saker för givna, men det ser onekligen bra ut med fyra mål och spelet vi presterar, sade Pia Sundhage.