Vittsjö vann matchen om 9:e-platsen mot AIK

Vittsjö GIK vann "seriefinalen" om niondeplatsen i Damallsvenskan med 2:0 på Skytteholms IP i Solna mot AIK. Målen gjordes på nick i den första halvleken av Jane Ross och Emma Sjödahl.
Vittsjö jublar efter 2:0 av Emma Sjödahl (Foto: Rainer Fussgänger)

AIK har endast gjort mål i tre av 13 matcher i årets serie och det mot Piteå, Eskilstuna och Jitex. Även i dagens tredje raka hemmamatch hade hemmalaget ytterst svårt att skapa verkligen farliga chanser framför Minna Meriluotos mål. Att Skottlands landslagsmittback Ifeoma Dieke var tillbaka från början i Vittsjö gjorde inte saken enklare.
På läktaren bland de endast 173 åskådare (sämsta publiksiffra i årets serie) fanns Skottlands assisterande förbundskapten Ann-Helen Grahm bredvid Sveriges före detta förbundskapten Thomas Dennerby. Och visst var Grahm där för att titta på den skotska trion Dieke, Hayley Lauder och Jane Ross i Vittsjö som snart ska möta Pia Sundhages Sverige i Göteborg.

I den 28:e minuten kunde Ann-Helen Grahm vara nöjd, ett inlägg av Emma Sjödahl nickades in av Jane Ross. Bortalaget tog ledningen i en match där både lagen inte spelade sin bästa fotboll. Den nya amerikanska målvakten i AIK, Brittany Anghel, hade ingen chans. Alldeles för fri kom Jane Ross och kunde snyggt placera bollen.
AIK försökte ta sig förb i på kanten, ofta från höger. Sarah Storck imponerade framför allt i den första halvleken, men i straffområdet var man alldeles för ofarliga och många bollar blev ett lätt byte för Ifeoma Dieke och Mandy van den Berg. Minna Meriluoto fick en förhållandevis lugn eftermiddag och behövde inte göra några storräddningar.

Strax före halvtidsvilan kunde Emma Sjödahl nicka in 2:0 till gästerna efter ett inlägg av Nya Zeelands Kirsty Yallop och matchen kändes mer eller mindre avgjord.
AIK försökte trycka på ett reduceringsmål i början av den andra halvleken, men trots mer bollinnehav under en period kom man aldrig in i en power play mot gästernas mål. Spelet jämnade ut sig igen och på Vittsjös vänsterkant hade Antonia Göransson ett par fina lägen.

Vittsjö ligger nu tre poäng bakom Norrlands-duon Piteå och Umeå på platserna 8 och 7 och säkra fyra pinnar före AIK, som måste börja göra mål om man inte vill sluta som tionde lag och rädda platsen i Damallsvenskan endast tack vare att Tyresö FF drog sig ur.