Säker seger för Sverige mot Finland

Sverige rullade bort Finland utan att vara nära baklängesmål eller omfattande försvarssysslor. Det hände mer i hemmalagets box, 3-0 efter mål av Lotta Schelin, Sofia Jakobsson och Nilla Fischer.
Finlands och Sunnanås Annika Kukkonen i kamp med Sveriges och KIF Örebros Hanna Folksson. FOTO: Jussi Eskola, Bildbyrån.

Från start visade Finland ett farligt vapen i kontringsspelet. Även om Sverige snart tog över bollinnehavet fick Carola Söberg rusa ut och avvärja med viss hjälp av backarna när hemmalaget använde sina spjutspetsar. Juliette Kemppi och Adelina Engman, två spelare som snart syns i Damallsvenskan, utmanade med fart.

Det gjorde Sverige också i en halvlek med långa spelföljder och få perioder av dödtid. Lina Nilsson som ny vänsterback försökte tråckla sig igenom långt fram i banan. Nilsson skaffade sig onödiga meter i hemjobbet och kom efter ett par gånger men reparerade med bättre uppsikt efter hand.

Emellertid var blågult klart vassare med framstötar till höger.

Elin Rubensson använde både fint spelsinne och säkert passningsspel när hon avancerade i ytan på kanten. Lite längre fram kunde Sofia Jakobsson ta emot bollarna i steget och använda sin flyfothet till att komma loss även från trånga lägen.

Lotta Schelin var en annan spelare som bröt mark före paus. Målsprutan var rörlig och jagade på när hon utmanade försvaret.

Efter Jakobssons infall, när hon sökte sig ner mot sidlinjen och skickade iväg ett inspel med tryck kunde Schelin möta med huvudet och göra 1-0 efter 28 minuter.

De finska omställningarna bröt allt mer sällan mönstret och det var klart svenskt övertag.

Spelet efter paus började med en landslagsdebut och ett backbyte. Hilda Carlén ersatte Söberg mellan stolparna, Emma Berglund tog över Charlotte Rohlins mittbacksplats och höll jämnare steg på de trots allt sällsynta långbollarna på egen planhalva.

Framåt fortsatte Lotta Schelin att vända ut och in på motståndet. Sofia Jakobssons förtjänstfulla arbete ledde till ytterligare en poäng, först dribbling och sedan mål 20 minuter in i halvleken med ett avslut från nära håll.

Att Sverige hann med sex byten påverkade inte matchbilden nämnvärt. Efter det femte bytet krutade Nilla Fischer in det tredje målet med skruv på frisparken strax utanför straffområdet. Tinja Riikka-Korpela stoppade ett stort antal andra avslut, framförallt när Sverige tagit sig in i straffområdet.

Med tre mål och ett sammanhållet spel var Sverige ohotat i Eerikkilä. Nästa landslagssamling är Algarve Cup i början av mars. Pia Sundhage tar ut truppen 18 februari.

Finland - Sverige 0-3 (0-1)