Nedslagna men inte utslagna

Sofia Jakobssons mål räddade Sverige – till en oviss verklighet i Kanada. Nedslagna men inte utslagna, blågult behöver hjälp för att hanka sig vidare till en ohyggligt svår åttondel mot Tyskland. – Ska vi någon ha tur i den här turneringen är det nu, säger hon.
Sofia Jakobsson i kamp med matchens lirare för Australien, Elise Kellond-Knight. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Det positiva först, Sverige såg uträknat ut efter Australiens chockstart när Lisa De Vanna sprang mellan backar som hamnat på mellanhand och enkelt lade bollen förbi Hedvig Lindahl.

Underläge redan efter fem minuter, en tuff tillvaro därefter. När chansen dök upp, Lotta Schelin bröt ett uppspel och Caroline Seger skickade vidare till Sofia Jakobsson kom ett studsande skott med vänstern och Sverige var med i matchen igen.
– Jag försökte driva in, komma till ett avslut. Den gick väl tätt vid stolpen in, skönt.

Minuterna precis efter 1-1-målet var Sveriges bästa. Amanda Ilestedt nådde högst och nickade farligt på hörna, Jakobsson och Lotta Schelin hade var sin chans efter varandra att näta från nära håll.
– Någon chippar in den, jag får ordning på den men ingen bra träff. Studs på målvakten och ut, så får Lotta ett läge och sköt på en back.

Allt efter knappt 25 minuter. Australien tog tillbaka initiativet, matchen böljade fram och tillbaka men de heta möjligheterna var lätträknade.
–Vi håller i bollen bra i första halvlek och de får jobba en del. I andra vill vi framåt och de vill hålla tätt, matchen står och väger, säger Sofia Jakobsson.

– Vi försökte hela tiden, kom inte riktigt nära tvåan.

Svårt att gå ut efter paus och pressa samtidigt som ett baklängesmål gör att ni är borta?
– Vi tänker inte på det sättet. vi vill gå på, samtidigt är man inte dumdristig. Vi vill gå för vinst, tyvärr blir det inte så.

Sverige är fortfarande obesegrat men har heller inte slagit någon på fingrarna i VM. Efter rysarmatchen väntar istället ett märkligt dygn där landslaget kommer att stanna kvar i Edmonton, träna och framförallt följa upplösningen i grupp E och F med intresse.
– Vi har fortfarande chansen, nu är det bara att tro på att vi klarar det ändå. Även fast det inte var vi själv som gjorde det, säger Sofia Jakobsson.

Det finns trots allt tre räddningsplankor, bara en behöver hålla. Om Brasilien slår eller spelar 0-0 mot Costa Rica, Sydkorea och Spanien får oavgjort eller om Colombia tar tre poäng mot England är saken klar, Sverige fortsätter till Ottawa och åttondelsfinal på lördag.
– Jag hoppas på Brasilien, har en del vänner där som får fixa det, säger Sofia Jakobsson och avrundar med några ord om den eventuellt kommande motståndaren Tyskland.

– Det blir en rolig match, vi har mött dem två gånger och spelat bra mot dem.
– Ska vi någon tur i den här turneringen är det nu, säger hon.