Pia Sundhages segerplan utraderad igen

En efter en dök svenska spelare och ledare upp efter den tredje oavgjorda gruppspelsmatchen. Besvikelsen bredde ut sig och Pia Sundhage hade svårt att förlika sig med resultatet.
Pia Sundhage deppar med spelarna i Edmonton. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

– Med allt vi har planerat och förberett så känns det skit, sade hon efter 1-1.

– Vi gör för få mål, har för få chanser och så släpper vi in ett underbart mål som vi inte borde gjort.

Alla taktiska val, ändrad uppställning och linjer som ritades om, offensiva byten och satsning framåt den sista kvarten fick ingen betydelse för den svenska målskörden. Det blev inte ens farligare framför Lydia Williams i Australiens mål när blågult försökte framåt.
– Jag har svårt att bli av med besvikelsen över att vi inte spelar den fotboll som vi faktiskt kunde göra, sade Pia Sundhage som såg många bortslagna passningar.

– Under delar av andra halvlek när vi kommit ner med det passningsspelet vi har. Istället för att slå en extra passning måste vi hota ner till kortsidan och spela snett inåt bakåt.

– Alla vet ju hur viktigt det är. I valet mellan att slå in bollen i straffområdet, hålla i bollen lite längre eller att försöka hota. En stressad spelare gör inte det bästa valet.

Australien slog in kilar med kontringsförsök och ställde till det när Sverige ville etablera tryck.

Sara Thunebro kom in med fräscha ben och en annan inställning men det knöt sig i spelet, Kosovare Asllani med Lotta Schelin och Sofia Jakobsson framför sig blev det sista anfallsupplägget som prövades utan utdelning.
– Vi formerade om laget vilket var en balansgång. Vi kunde inte bli galna offensivt, det fanns risk att vi skulle förlora matchen

Kanske också det sista svenska tricket i VM. Illusionen är bruten och Pia Sundhage hade ansträngda anletsdrag.
– Just nu tillåter jag mig att vara lite tjurig. Vi vet inte om vi har gått vidare. Hade vi självförtroende efter USA-matchen är det inte samma känsla efter det här.