Bättre samarbete med klubbarna om Pia Sundhage ska stanna

Sverige blev aldrig ett vinnande lag i VM. För Pia Sundhage har det varit ett mästerskap med många frågetecken för hennes fortsättning som ledare i landslaget.
Pia Sundhage har tänkt om, men inte färdigt om sin fotbollsframtid. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Spekulationerna var igång redan när landslaget åkte över till Kanada och fick full fart efter en artikel i New York Times där Sundhage uttalade sig:
– Jag kan inte stanna. Jag tänker redan på 2016, och var jag ska härnäst, sade hon.

Intervjun publicerades inför USA-matchen, sedan var bollen i rullning. Får Sverige en ny person på posten redan efter VM? Hänger Pia Sundhages beslut på om blågult får en OS-biljett nästa sommar? Vad känner förbundskaptenen själv?

Inga beslut är fattade. På presskonferensen efter Tysklandsförlusten var Sundhage både låg och vag.
– Ingenting. Jag tänker ingenting. Just nu tänker jag på det här laget som tvingas åka hem, hur vi ska ta hand om laget, sade hon apropå framtidstankarna.

När landslaget stängde mästerskapet inför media i en hotellobby i Ottawa kom frågan upp direkt. Och Sundhage verkade ha kommit på andra tankar under natten.
– En sak i taget, först är kontraktet till 2016. Efter ett samtal med Marika Domanski Lyfors igår, infinner sig lite knyta näven i fickan. Det är bara hänga på tåget och vara en del av en vändning som jag faktiskt kan se.

Hon betonade dock att hon vill ha med sig fler på färden.
– Det helt avgörande är att den enskilda spelaren, de enskilda klubbarna och EFD och fotbollförbundet bestämmer sig för att göra någonting tillsammans. Vi har sagt att vi vill varandras framgång och det ena med det tredje. Det är mycket snack och liten verkstad, sade Pia Sundhage som tidigare varit på kollisionskurs med klubbarna.

– Kan alla känna att vi vinner någonting allihopa på att göra det ihop. Från vår sida handlar det om att nå klubbarna, försöka vara tydlig, skicklig och förklara vad vi tror om det som saknas.

Antalet lägerdagar och den höga skadefrekvensen dök upp i samtalet, innan Pia Sundhage skissade på vad hon vill se för att kunna
– Jag har internationellt perspektiv, hoppas kunna nå förståelse från klubbarna och EFD. Det handlar om att ge och ta.

Stöd från arbetsgivaren verkar Pia Sundhage redan ha. Men vad känner förbundskaptenen själv?
– Andemeningen från förbundet är att jag ska fortsätta. Men jag vill att vi ska göra det tillsammans, annars kommer jag inte att nå fram och bli frustrerad över att jag inte får göra mitt allra, allra bästa.

LÄS ÄVEN http://www.damfotboll.com/blogg/det-kanns-som/alla-vet-battre-an-pia

Martin 2015-06-21 20:36

Precis som Olof Lundh och Hanna Marklund anser jag att Sundhage antingen ska stiga av nu eller förlänga över 2017, att ge en efterträdare samma svåra uppgift hon själv fick inför EM 2013 är ju fullständigt ofattbart dumt.

Damlandslaget står inför en stor generationsväxling då flera spelare redan aviserat att de slutar och jag tror inte att Sundhage som hittills varit usel på att ge nya spelare chansen är rätt person att inleda den. Tyvärr känns hennes och Domanski-Lyfors kompisrelation som ett hinder för nödvändig förnyelse och därför skulle jag gärna se att båda insåg att det är bättre att lämna över så vi kan få in lite nytänk på förbundsnivån.

Vad gäller relationen till klubbarna ger Sundhages uttalanden intryck av att hon inte ser sin egen del i de problem som finns, förbundets ovilja att lita på klubbarna med resultatet att man tar ut slitna och småskadade spelare på landslagsläger känns som det mest tydliga exemplet men det finns fler.