Malin Gunnarssons resa - från Malmö och tillbaks

LdB FC Malmös F19-lag. Där hörde Malin Gunnarsson hemma när hon tog beslutet att låta fotbollskarriären vänta i några år. Tillbaka i FC Rosengårds A-lag krävdes några rejäla träningsmånader för att bryta en personlig barriär som startspelare.
Malin Gunnarsson har hittat in i Rosengårds startuppställning. FOTO: Bildbyrån.

– En av de tuffaste utmaningarna jag har haft, säger hon till damfotboll.com.

En helhjärtad satsning på skolan låg bakom att Malin Gunnarsson valde bort den inspirerande träningsmiljön i Malmö. Iallafall för några år.
– Jag gick inte på fotbollsskola, det är tufft att kombinera om man inte gör det. Det blev att jag trappade ner, spelade division 2 med Dösjöbro. Efter jag tog studenten kände jag hade suget kvar, motivation och allting.

– Det har jag egentligen vetat det hela tiden men jag hade inget riktigt val. Först ta studierna på allvar och veta att efter studenten kan jag börja igen med min satsning, fortsätter hon.

Vägen in i mästarlagets trupp handlar om betydligt mer än vilja och inställning. För mittfältaren började det dock där. I våras värvades 20-åringen åter till en bekant omgivning, men till en helt ny träningsmiljö.
– Jag kom från division 2-tempo, en av de tuffaste utmaningarna jag har haft. Det tar ett tag att vänja sig men jag har fått bra stöttning från lagkamrater och ledning.

Hur gör du för att se de små stegen?
– Det gäller att ha tålamod och uppmärksamhet på alla tips man får hela tiden. Dessutom gäller det att vara beredd och redo för varje träning, säger Malin Gunnarsson som lagt krut på att förbättra passningsspelet.

– Under våren och uppehållet jobbade jag framförallt med min snabbhet och mitt passningsspel. Det ska gå snabbare, för att hinna med i tempot ännu mer.

Vittsjö första gången från start
Rosengård vårdar sina talanger väl, i den nuvarande skadesituationen kan chansen dyka upp fortare än man anar. Malin Gunnarsson fick ett par inhopp innan startelvan mot Vittsjö innehöll hennes namn på mittfältet.
– Jag fick mina aningar dagen innan. Det var verkligen en underbar känsla att få starta och få chansen. Jag försökte hålla bredden, vara spelbar, slå inlägg och gjorde finter.

Allt som allt en lovande timme som öppnar för nya möjligheter när Mallbackan gästar Malmö IP på lördagen.

Malin Gunnarsson behöver minuter och matcher, inte minst för att bli helt bekväm som yttermittfältare.
– Ju fler chanser, desto bättre kommer det att gå. Jag är egentligen innermittfältare, de sista inhoppen har jag fått vara ytter. Där gillar jag höger bäst, är högerfotad och kan slå inlägg. Från vänster kan jag komma in i banan och skjyta, säger hon.

Hon behöver inte känna sig ensam i sin strävan att slå sig in i den stjärnspäckade uppställningen. Målvakten Zecira Musovic gjorde en liknande resa i vintras, mittfältskollegan Ebba Wieder och Nathalie Persson längst fram syns mer och mer.
– Alla spelare, atmosfären gör att man vill kriga och vara så bra som möjligt. Jag hoppas på fler inhopp och fler matcher från start.

Lördag 15.00 FC Rosengård - Mallbackens IF