En dag på jobbet för Linköpings FC mot AIK

Inför endast 173 åskådare vann Linköping mot AIK med 5-0 i eftermiddag. Därmed hängde Linköping på tåget i toppen medan AIK är kvar sist i tabellen. Linköping dominerade och gjorde som de ville. Bland annat hade bortalaget tio hörnor de första 45 minuterna.
Julia Zigiotti Olme med en AIK- chans i andra halvlek. FOTO: Anders Henrikson

Linköping dominerade matchen alla 90 minuterna. Den första halvtimmen försvarade sig AIK mycket bra. Trots dominansen hade Linköping inte så många farliga chanser. Det var felpassningar i avgörande lägen, skott över eller så var en AIK-spelare i vägen. Trots det stora övertaget i hörnor slarvade man bort de flesta. Matchens första och bästa målchans innan målen hade istället AIK:s Evelina Finndell som efter en passning från vänsterkantens Elin Bragnum fick på ett bra skott från distans. Tyvärr för AIK tog bollen i ribban.
Istället var det Linköping och Janni Arnth som tog ledningen efter en högerhörna av Magdalena Ericsson. Arnth kom högst och nickade in bollen i mål.
Första halvlek avslutades med ännu ett mål av Linköping. Denna gång var det Kristine Minde som var målskytt. AIK tappade boll mitt på sin egen planhalva. Fridolina Rolfö avancerade mot mål och hittade Minde till vänster som sköt in bollen i mål.

I andra halvlek började AIK bäst. Julia Zigiotti Olme kom nästan fri men målvakten Katie Fraine räddade hennes skott till hörna. Loreta Kullashi hade två skott på en minut, det andra var i målställningen. Istället för en reducering rann matchen iväg till Linköpings fördel.

I 53:e minuten gjorde Pernille Harder det tredje målet efter flera passningar på liten yta längsmed vänsterkanten.
Det fjärde målet kom efter att en AIK-spelare varit på Kristine Mindes skott som i och med touchen på hemmaspelaren gick över målvakten och in i mål.
Det sista målet hade riktigt snyggt förspel med flera klackar innan Pernille Horder tryckte bollen i stolpen. Returen kom till inhopparen Claudia Netto som kunde slå in bollen i öppet mål.

Mål: 0-1 Janni Arnth (34), 0-2 Kristine Minde (45), 0-3 Pernille Harder, 0-4 självmål (83), 0-5 Claudia Neto (89)

Text: Eva Fransson

Martin 2015-09-13 02:19

Känns som att just 'en dag på jobbet'-matcherna som är nu på slutet blir avgörande för LFC:s chanser vad gäller topp 2. Man vet ju att laget (nästan) alltid gör bra resultat mot topplagen men däremot har en tendens att tappa poäng i övriga matcher när man som minst förväntar sig det.

Därmed är jag rätt säker på att om LFC klarar sig fram till omgång 20 utan ytterligare poängtapp så ska man kunna knipa en av CL-platserna även om det alltså är Eskilstuna och Rosengård som väntar efter det. Hur som helst kommer det bli en rafflande avslutning där det mycket väl kan bli en målskillnadsaffär (om det står mellan LFC och Eskilstuna) och med tanke på det så var ju storsegrarna mot Mallbacken och AIK mycket välkomna.

The Observer 2015-09-13 14:20

Ja, tittar man bara på resultatet ser det väl OK ut för LFC. Spelet måste dock bli mycket vassare till slutomgångarna mot Eskilstuna och Rosengård för att vinna mot dem.

Tja, AIK - kan inte vara kul att spela under dessa förutsättningar. Samtidigt har man fått en säsong i DA som "bonus" mht Tyresös sorti. Man får hoppas att de unga spelarna ser året i DA som lärpengar och att de kan ta med sig positiva saker till sin fortsatta utveckling.

Även om Djurgården kanske går upp i DA igen och även om Hammarby undviker nedflyttning till Elitettan är det inget bra läge för damfotbollen i Stockholmsområdet.De tre största/kändaste lagen hänger ständigt på repet. Därmed är det inte heller positivt för damfotbollens dragningskraft och utveckling i stort i landet.

Publiksiffrorna (t ex på Skytteholm) visar också segregeringen mellan dam och herrsidan med samma klubbnamn och hur supportrar fördelar sig. Vad skulle hända om säg 10% av herrsupportrarna beslutade sig för att gå på damernas hemmamatcher? Hammarby var kul och kaxiga några matcher i början, men det ebbade ut rätt snabbt......

One more time - Stockholm United?! Enda chansen att sätta Stockholmsregionens damfotboll ordentligt på kartan igen? Var finns visionärerna som vågar?