Hanne Gråhns tog chansen när hon fick den

KIF Örebro är oberäkneligt, blandar och ger och har svårt att behålla formen. Det är lättare att värdera Hanne Gråhns. Nyförvärvet övertygar och håller fast vid platsen som högerback.
Hanne Gråhns (t.v.) försöker sätta stopp för Hammarbys Clara Markstedt. FOTO: Meli Pettersson Ellafi/Bildbyrån.

– Jag har fått chansen och vågat ta den, säger hon.

Matchen mot Umeå IK på Behrn Arena slår an en särskild klang för Hanne Gråhns.

När hon bestämde sig för att lämna Kvarnsveden efter två säsonger och söka studieplats som socionom kom hon först in i Västerbotten.
– I Örebro hade jag reservplats men var ganska säker på att få den. Jag hade inte kontakt med UIK som jag hade med KIF.

Örebroklubben var tacksamma för intresset, men Gråhns med strömatcher i allsvenskan i Linköpings LC för fyra år sedan kunde inte bara kliva in i finrummet igen.
– Jag fick provträna, en lite speciell situation. Ingen vet vad du kan förutom du själv, men det gick bra. Jag fick kontrakt efter två veckor, var med i laget och sedan var det bara att köra på.

I korthet blev det ett par matcher på bänken när serien började, någon match på mittfältet för den flexibla 22-åringen. Sedan slutet av maj har hon kontinuerligt spelat högerback.
– Jag hade väntat mig mer bänktid i början, men jag har haft tur. Jag har fått chansen och vågat ta den. Fortfarande ser jag det från match till match men jag har kul och trivs i KIF.

Hur trivs du som försvarare?
– Jag trodde aldrig att jag skulle säga det men det är en rolig position. Jag har alltid spelat offensivt, fick testa någon match som back i Kvarnsveden. Det är jag glad för idag, säger Hanne Gråhns som fått utlopp för sina kvaliteter också längst bak.

– Som back har jag nytta av min snabbhet.

Vid tretiden på söndagseftermiddagen väntat en tät uppgörelse om sjundeplatsen i tabellen.

Inför säsongen spekulerades det kring en möjlig ny medalj för Örebro. Höstrealiteten är en slutplacering i mitten, mellan femma och nia.

Skador på kapabla namn har bland annat gjort sitt till.
– Vi har haft spelartapp, men har gjort så gott vi har gått vi har kunnat, säger Hanne Gråhns.

De två sista spelmånaderna har mer i sig än att slicka såren och rädda det som räddas kan.

Med andraplatsen i fjor vann Örebro en biljett till Champions League och kan börja om från noll hur skral seriesäsongen än varit.

Om drygt tre veckor börjar äventyret borta mot PAOK Thessaloniki.
– Det ska bli jättehäftigt. Just nu lägger vi inte så mycket fokus där utan kör där vi är, säger Hanne Gråhns och tar fasta på känslan inför Umeåmatchen.

– Vi tränar på bra, har snackat om att vi måste hålla koll på deras längre spel. Ytterbackarna vill gärna lägga längre på deras två snabba forwards.

Söndag 15.00 KIF Örebro - Umeå IK

The Observer 2015-09-13 13:58

Good for you, Hanne!

Hennes väg till KIF, via LFC, IFK Norrköping och Kvarnsveden och studiernas betydelse illustrerar de gigantiska skillnaderna mellan elitspel för damer och herrar. Ingen nyhet direkt, men väl värt att påminna sig om då och då!

Ja, KIF kämpar på och ser fram emot WCL. Några omgångar kan man nog överleva innan sortin. Frågan är om klubben har ambitioner och ekonomi att satsa högre än att vara det ständiga (trots vinst i Sv.Cupen för några år sedan och andraplatsen i DA 2014) mittenlaget?