Lagkapten Höglund i täten för marschen mot Damallsvenskan

Djurgården tog chansen att rycka ifrån de andra lagen i jakten på att ta sista platsen till damallsvenskan 2016 genom att vinna över Sunnanå med 3-1 efter samma siffror i paus. Idag var det lagkaptenen Alexandra Höglund som klev fram och visade vägen med två av målen. Matchen spelades inför 182 personer på Kristinebergs IP.
Djurgårdens lagkapten Alexandra Höglund t h i kamp med Sunnanås Frida Karlsson. FOTO: Andreas Sandström, Bildbyrån.

När matchen startade var det dock Sunnanå var piggast. Om inte Djurgården haft Susanne Nilsson i mål som storspelade mot sin gamla klubb, hade det kanske gått annorlunda. Redan efter fyra minuter hade bortalaget haft tre hörnor där just Nilsson i hemmamålet fick visa hur bra hon är. Sunnanå hade också en frispark nästan från mittlinjen som studsade upp precis framför målet där målvakt Lovisa Koss fick göra ännu en räddning.
Det dröjde till 18:e minuten innan Djurgården skapade en halvchans. Det var en frispark från höger av vänsterfotade Elin Borg som nådde mittbacken Michaela Uthas, men hon fick inte ordning på fötter och boll som istället hamnade i händerna på SSK-målvakten. Djurgården hade börjat vakna och i 27:e minuten kom ledningsmålet genom Alexandra Höglund. Återigen var det Elin Borgs fina vänsterfot som stod för inlägget. Höglund behövde bara sätta fram huvudet på bollen så var det mål.

Bara fyra minuter senare var det dags för en högerhörna för Djurgården och Elin Borg. En nick i straffområdet gick fram till mittbacken Michaela Uthas som denna gång nickade och det gick bättre. 2-0 till Djurgården.

Fyra minuter senare i 34:e minuten kom Alexandra Höglunds andra mål och det som avgjorde matchen - 3-0. Ett inlägg från Elin Borg som SSK-försvaret inte fick undan och Höglund sköt in bollen i mål. Matchen kändes avgjord.

I 41:a minuten kom dock reduceringen från Annina Wede som fick ett friläge efter en fin passning. Med tur och skicklighet fick hon bollen förbi hemmamålvakten och kunde slå in bollen i tomt mål.

I andra halvlek gjorde Djurgården det man är bäst på - att trycka ner motståndarna och spela på resultatet. Man dominerade halvleken utan att ta ut sig. Sunnanå försökte, men var egentligen aldrig nära förrän i slutminuten och då var det för sent. Inhopparen Elin Ellman kom fri men satte bollen utanför bortre stolpen. Precis dessförinnan hade hemmalagets Madeleine Stegius haft ett skott i stolpen.

I och med segern tog Djurgården ett stort grepp om andraplatsen och en plats i Damallsvenskan nästa år.

Mål: 1-0 Alexandra Höglund (27), 2-0 Michaela Uthas (31), 3-0 Alexandra Höglund (34) 3-1 Annina Wede (41)

Text: Eva Fransson