Tre mål och tre poäng när Sverige inledde EM-kvalet

En solig och behaglig eftermiddag slutade med svensk 3-0-seger på bortaplan. Olivia Schough, Lotta Schelin och Pauline Hammarlund gjorde målen. För självförtroendet hade fler bollar gärna fått leta sig förbi Moldaviens totalförsvar.
Olivia Schough hade roligt i Orhei, hennes andra landslagsmål nådde nät efter 15 sekunder. FOTO: Alex Nicodim/Bildbyrån.

Mycket sifferexercis byggde upp stämningen till landslagets omstart efter VM.

Ett nytt spelsystem, 4-3-3 skulle innebära mer fart, Hedvig Lindahl var klar att slå målvaktsrekordet (113 matcher) och Lisa Dahlkvist nådde tresiffrigt i antal landskamper när domaren blåste igång matchen i Orhei.
Olivia Schough gjorde första målet supersnabbt, en löpboll där hon älgade emellan och ifrån långsamma försvarare, 1-0 efter 15 sekunder.
Någon match som går till historien blev det dock inte, iallafall inte i de svenska fotbollsrullorna.

Moldavien hade klara likheter med lag som Sverige stött på i olika kval de senaste åren, tätt befolkat på egen planhalva. Bollarna som tog sig över mittlinjen var framförallt frisparkar.
Sålunda var det upp till blågult att lirka sig igenom en plottrig, närgången och duellvillig defensiv.

Sverige styrde och ställde, trion på topp med Olivia Schough, Lotta Schelin och Sofia Jakobson hade fritt fram att ta löpningar. Passningarna var tvungna att ha bättre träffprocent än vad som var fallet stora delar av första halvleken.
Oskärpta inlägg höll nere skotten på mål, långbollarna från ytterback var bättre än när spelet med få tillslag skulle omsättas från mittfältet och framåt.
Först när pausvilan närmade sig lyckades Sverige utmana rejält inne i straffområdet. Lotta Schelin stötte på patrull i form av en spark på stödjebenet och satte själv straffen säkert.

Bäst trots få landskamper
Två utvecklingsnamn för de närmaste åren tillhörde de bästa på plan, Magdalena Ericsson (fjärde landskampen) hade flera lyckade uppspel med sin vänsterfot, spets i sina hörnsparkar och förbättrade inläggspelet från en position längre fram i plan i andra halvlek.

Pauline Hammarlund (debut) kom in för Jakobsson efter paus, tänkte framåt och såg möjligheter att pröva skott.

Trots massivt övertag skapade Sverige väldigt få vassa lägen, 3-0 kom trots allt när Caroline Seger höll sig framme och nickskarvade till Hammarlund som nätade med huvudet i sin allra första landskamp.

Matchens kollektiva beröm får gå till Moldavien som både höll flåset uppe och visade kämpaglöd under 90 minuter.

De två kommande kvalmatcherna spelar Sverige i Göteborg. Svårighetsgraden ser ut att öka under hösten, Polen väntar på tisdag kväll och Danmark i slutet av oktober.

Anette Börjesson 2015-09-17 17:07

Inte mycket till match men som vanligt var vinsten viktig. Systembytet ledde inte till mycket mer än en mängd felriktade inlägg.
Nåja, bra match av Magdalena Ericsson och fin debut av Pauline Hammarlund som presenterade sig på bästa sätt.

I TV 4 studion gjorde man vad man kunde får att få ner mungiporna på de som lyssnade på för och mellansnack!

mia.e. 2015-09-17 18:32

Hörde matchen på radion. Positiv känsla av målen!
Schoughs rekordsnabba, att just hon satte den, Schelins beslutsamhet vid straffen, lät som ingen tid mellan boll på straffpunkten och i mål och helt rätt - det lät som en väldigt pigg debut överlag - att Pauline Hammarlund, precis, fick sätta sista målet. Assist av Caroline Seger. Var det Hurtig som spelade fram bollen vid Schoughs mål där? Målen som gjordes känns 'jättegoa' och riktigt positiva!

Lenn 2015-09-17 21:32

Väntat resultat mot Mol. Bra att Sverige fick öva anfallsspel i 90 min. Extra fint mål det tredje. Var Mol över sin egen planhalva någon gång? Kul med ett mer offensivt spel än det som presterades i VM. Ja med 4 - 3 - 3 uppställning med tre anfallare hoppas jag Sv fortsätter med.