Sofie Persson om dagen som inte skakade laget

Överraskningslaget Eskilstuna United är mycket nära att bärga ett historiskt SM-guld till föreningen vars satsning mot Damallsvenskan började för sju år sedan. Sofie Persson, rutinerad mittfältare älskar läget laget har.
Sofie Persson har guldvittring i Eskilstuna. Foto: Bildlbyrån

Så beskriver hon tankarna inför den allra sista omgången i Damallsvenskan där förutsättningarna är att serieledande FC Rosengård måste tappa poäng mot Linköping samtidigt som Eskilstuna måste vinna hemma mot Kopparbergs/Göteborgs FC .
– Det sista vår tränare Viktor poängterade före mötet med Linköping förra veckan var hur mycket vi har att spela för och detsamma gäller matchen mot Kopparbergs/Göteborg på hemmaplan. Det känns så jäkla skönt att vi tagit oss så här långt och att vi får vara med och kämpa om ett SM-guld. Jag tycker det är grymt bra gjort av oss hur det än slutar, säger mittfältaren Sofie Persson till damfotboll.com.

Kan du peka på något som gjort att ni befinner er där ni är idag?
– Jag skulle nog säga att det som är signifikativt för hela året är hur olika spelare klivit fram och varit den avgörande faktorn i vissa matcher, samt att olika lagdelar funkat bättre än andra i vissa. Det tycker jag är lite av vår styrka att alla kan vi kliva fram när det behövs. Om vi inte haft det inom oss så hade vi inte klarat att spela en sådan match som vi gjorde mot Linköping förra veckan. Vi fick slita oerhört för att få med oss en poäng, vilket var jätteviktigt för oss.

Bara dagarna före den viktiga matchen mot Linköping dök ett par lite mindre roliga saker upp i media. Er tränare gick ut med att han ska sluta. Hur hanterade ni det i truppen?
– Vi fick reda på detta ganska tidigt i veckan och vi bestämde då tillsammans att nu tar vi den här dagen till att prata om detta. Nästa dag gick vi vidare och allt kändes som vanligt igen. Jag har jättestor respekt för Viktors beslut och att han går ut och berättar det som han gjorde och det vet jag att de andra också tyckte. Vi har en bra känsla i laget. Om vi inte haft det så kanske vi hade påverkats av men som det är nu känns det inte alls på det viset.

Lite olyckligt att det samtidigt florerade rykten om att er forward Gaelle Enganamouit ska byta klubb också, det ryktas om FC Rosengård?
– Javisst men när dyker inte sådana rykten upp. Jag menar, det händer alltid något liknande varje år och vi som varit med lite kan inte göra annat är att rycka lite på axlarna åt det och fortsätta göra vårt jobb och spela vidare.

Precis så är det, och nästa uppgift blir alltså helt avgörande för om laget ska få jubla över ett SM-guld tillsammans eller kanske över att ändå ha överraskat med att knipa det Stora Silvret i Damallsvenskan.