- Bittert, Hammarby - ett mål från kontraktet

Inför största publiken den här säsongen 1710 åskådare var Hammarby tvungna att ta fler poäng än Mallbacken gjorde mot Umeå alternativt ta in ett mål på värmländskorna. Piteå hade chansen att komma tvåa och nå Womens Champions League, men behövde hjälp av andra lag. Det var en spännande eftermiddag på Zinkensdamms IP. Matchen tog fart i andra halvlek, men slutade 0-0. De andra resultaten gjorde att Hammarby endast fick en säsong den här gången och att Piteå gjorde sin bästa säsong hittills genom att komma trea i serien.
Petronella Ekroth - utslagen liksom Hammarby ur Damallsvenskan. FOTO: Anders Henrikson.

Första halvlek var inte värd att skriva om förutom Hanna Petterssons avslut efter en dryg halvtimme där Hammarbys rutinerade målvakt Sofia Lundgren fick göra en fin räddning till hörna. Det var nervöst och ingen på plan ville göra något misstag som kunde ställa till det för egna laget.

Andra halvlek började med att Piteå skapade en del chanser och såg ut att ta över matchen, men så blev det inte. Efter att det blivit mål i Umeå några minuter in i andra halvlek, gjorde Hammarby ett försök att bli offensivare och göra mål.

Hilda Carlén i Piteå-målet och före detta Hammarby-målvakt fick göra flera fina räddningar för sitt lag när Hammarby skapade som mest. Med fyra minuter kvar hade Katrin Schmidt - Hammarbys bästa spelare under säsongen chansen att bli en riktig hjälte. Julia Karlenäs snurrade först precis utanför straffområdet och hittade sedan Schmidt helt fri i straffområdet. Hennes nick gick över Carlén men i ribban. Det var ganska typiskt för Hammarby under säsongen. De spelar bra, men gör alldeles för få mål.

Efteråt sade Piteå IFs tränare Stellan Carlsson att de kämpade sig igenom matchen. Hammarby var bra i sin forcering i andra halvlek. Båda målvakterna gjorde några bra räddningar.
Förklaringen till den fina tredjeplatsen i Damallsvenskan hittade han också i karaktären på spelarna och deras stora fighterhjärta. Man försökte gå för seger men Hammarby var helt enkelt för bra. Dessutom gjorde Eskilstuna mål ganska tidigt i sin match så andraplatsen var ganska långt ifrån.

Pär Lagerström tränare i Hammarby berömde Piteå efter tredjeplatsen med nästan bara svenska spelare och bra karaktär. Om sitt eget lag sa han att de stod upp mot ett av seriens bästa lag med tanke på pressen de hade. Laget borde gjort fler mål och släppt in färre. Lagerström menade också att det finns potential i laget att kunna göra något som Piteå inom några år.

Hilda Carlén före detta hammarbyare var förstås nöjd med att komma trea men menade att det var tråkigt att hennes före detta lag åkte ur. Hammarby gjorde det riktigt bra, enligt Carlén.

För hemmalagets rutinerade målvakt Sofia Lundgren var det mest tomt efter matchen. Hon tycker att Hammarby har ett riktigt bra lag. Hon vet inte riktigt själv hur hon ska göra nästa år utan är något som framtiden får utvisa.

June Pedersen i Piteå har varit med om att åka ur Damallsvenskan, men har nu några år senare kommit trea med samma klubb.

Text: Eva Fransson

The Observer 2015-10-18 19:25

Sofia Lundgren i Elitettan? Nä, skulle inte tro det.....

Två strikers till Hammarby behövs för att förvandla dem till stabilt DA-lag med nuvarande stomme. Men det kostar ju.....

le méchant 2015-10-18 21:11

Sofia Lundgren hade redan meddelat, I Dagens Nyheter idag söndag, att hon inte kommer att spela i Hammarby under 2016, om laget skulle bli degraderat. Tveksam om hon skulle ändra sig....

Anser att Hammarby gjorde en präktig tavla,när man inte gjorde lade mer energi på att övertala Jessica Landström till en come-back, när man hade chansen under försäsongen. Bajens anfallsspel hade i år definitivt behövt en striker av Landströms styrka & kaliber.