Damallsvenskan står stark – Elitettan rätt satsning

Damallsvenskan och Elitettan är två starka varumärken som med sina respektive ligor genomsyrar mycket av det som händer i svensk klubbfotboll på damsidan. Organisationsutvecklingen går framåt och det märktes inte minst på att publiksnittet ökade i Damallsvenskan samtidigt som möjligheten att se matcherna ökade via streaming i både Damallsvenskan och Elitettan. Linda Wijkström, generalsekreterare i elitklubbarnas intresseorganisation Elit Fotboll Dam (EFD) berättar om utvecklingen.
Linda Wijkström, generalsekreterare EFD.

Elitettan startades 2013 efter många års diskussioner och utan att ta i lär det väl vara en av de bästa sakerna som hänt på damsidan. Det fanns stor pessimism bland klubbarna då, även om många var emot så var också många för. De som såg med tillförsikt på Elitettan som en utvecklande möjlighet har fått rätt. Inte många år har gått men vi kan redan se resultaten i starkare klubbar som kommer bättre rustade upp i Damallsvenskan och där de flesta spelare idag talar med respekt om själva serien.
Linda Wijkström, generalsekreterare i elitklubbarnas intresseorganisation Elit Fotboll Dam (EFD) hur ser ni på utvecklingen?
– Inledningsvis fanns det stora utmaningar men satsningen har absolut gett goda resultat. Rent lokalt står sig Elitettan som en mycket stark liga idag men vi står inför utmaningen att öka riksintresset. Jobbet med att öka höja profileringen, öka publikintresset och tillgängligheten att se matcher är en nyckel i det arbetet. Starka nykomlingar var redan rustade för de ökade kraven i Elitettan. Såväl Östersunds DFF och IFK Kalmar visade prov på stor sportsliga ambitioner samt innovationsförmåga gällande att höja intresset för det egna laget lokalt. Deras respektive lokaltidningar har sänt lagens matcher på webTV och det gjordes glädjande nog i Lidköping också.
Det var även första året som vi såg sändningar av kvalet till Elitettan under hösten med Växjö DFF, Sundsvalls DFF. Med ökad visibilitet följer ökad tillgänglighet för publik och förbättrad ekonomi. Förhoppningsvis kommer fler klubbar att följa nykomlingarnas som gått i bräschen för denna möjlighet, säger Linda.

Damallsvenskan starkt varumärke

Det publika intresset för Damallsvenskan ökade under 2015. Eskilstuna United och Piteå IF har ökat med 701 respektive 509 personer jämfört med 2014. Totalt är 24 % av publiksiffran Eskilstuna Uniteds. På minuskontot konstateras ett rejält ras i norr där Umeå IK tappat 41 % av sin publik jämfört med 2014. KIF Örebro, förra årets tvåa minskade från totalt 8 910 till 6 817. De föreningar som har ett snitt över 1 000 personer i år står tillsammans med för 50 % av den totala publiksiffran (119.762) för Damallsvenskan vilket ger ett snitt på 907 för året. Är det en siffra du är nöjd med?
– Vi ökar i alla fall och det finns alla möjligheter att öka ännu mer framöver. Organisationsutvecklingen i klubbarna är stark och med det följer kontinuitet, något som är viktigt i det långsiktiga jobbet med att höja publikutvecklingen. Klubbar som Eskilstuna United och Piteå IF ligger långt framme med en utarbetad strategi och är två av dragloken i Damallsvenskan. Den dag vi kan minimera dipparna som en del klubbar har då kommer vi också att höja publiksnittet.

Publiksiffror får mig att tänka på ekonomi och ekonomin ser väl rätt så ljus ut i föreningarna även om några stod under lupp om än tillfälligt?
– Det var färre lag i år som hade negativt kapital när elitlicensen granskades, det är bra. Klubbarna ligger mellan 5 – 17 miljoner i omsättning och där lönekostnaderna är det största utgiftsposterna. Ekonomin är ansträngd och även i framtiden något vi som så många andra måste fortsätta fajtas med.

Det finns tydliga tecken på att det mediala intresset för Damallsvenskan ökar, det har ni siffror på:
– Ja, det är väl dokumenterat och Damallsvenskan har tack vare att alla matcher producerades 2015 haft en större spridning och nått fler genom fler inslag i ex Sportnytt, nyhetsmorgon, etc.
Damallsvenskan är den femte starkaste ligan, mediakonsumtion räknat, vilket är en fantastik position som alla klubbarna har varit med och byggt upp, säger Linda.

Internationell konkurrens sporrar

Den internationella konkurrensen har ökat rejält på damsidan de senaste åren. Inte minst genom att storklubbar ute i Europa gjort tydliga satsningar på damfotboll. Hur ska den svenska klubbfotbollen kunna möta konkurrensen?
– Damfotboll utvecklas i hela världen och inte minst i Europa som ligger långt framme. Storklubbarnas satsningar på damfotboll är ett tecken och är en utmaning för oss att jobba hårdare och bättre. Svenska klubbar har inte deras ekonomiska muskler men vi får se till att använda de resurser vi har, finansiella som personella, på allra bästa sätt för att spetsa våra verksamheter och fortsätta arbetet gällande spelarutvecklingen hos de yngre spelarna. Det bedrivs bra verksamheter ute i föreningarna, inte minst via Certifiering 1.0 där det finns cirka 550 tjejer i åldern 15-19 år vilket är en ökning i antalet med nästan 30 % på de senaste åren. Det är en styrka att föreningarna bedriver en stark spelarutveckling för de yngre spelarna för fostra egna spelare och även till landslagen.

Hur ser du på den framtida utvecklingen, kommer svenska herrklubbar att göra som flera europeiska, nämligen satsa på att få in damfotboll i verksamheten?
– Att herrklubbarna i Sverige kommer att satsa på damlag tror jag bara är en tidsfråga. Inte kanske med anledningen av att nå internationella framgångar men däremot att samhället och investerarna kommer att kräva det. FIFA och UEFA kan se till att det även finns en lönsamhet och morot i dessa satsningar.

EFD insåg tidigt att man som organisation också behövde driva klubbfrågor internationellt. Därefter har ni tagit steg för steg och senast 2013 hade ni en nätverksträff i samband under EM i Sverige där flera internationella föreningar var på plats. Ett initiativ som har gett ringar på vattnet?
– Ja absolut. 2013 skapade European Club Association (ECA) en damkommitté med ett tjugotal medlemmar. Damkommittén är viktig för att få Uefa och FIFA och lyfta klubbfrågor . EFD har varit inbjuden att delta i såväl arbetsgrupper (som bland annat har lagt förslag på nytt format på UWCL, finansiering, m.m.) som kommittékonferenser. Från och med oktober 2015 är EFD fullständig medlem i ECA och kommer därmed att representera samtliga svenska elitklubbar, säger Linda Wijkström som 2015 blev vald till vice ordförande i ECA:s damkommitté.

Hur ser du på det kommande året. Får vi möjlighet att se lika många damallsvenska matcher i TV som ifjol?
– Jag önskar att jag kunde gett dig ett bra svar där. Vårt avtal med TV 4 har gått ut och vi ligger i nya förhandlingar som jag inte kan säga mer om ännu. Vi har flera intresserade men det är mycket som ska falla på plats innan ett avtal blir klart, avslutar Linda.

Text: Anette Börjesson