Olivias analys: - Framgång ger självförtroende

Säsongen har börjat bra för Eskilstuna Uniteds Olivia Schough. Glad som en lärka kom hon till landslagets samling i Malmö där det laddar upp inför EM-kvalet bortamatch mot Slovakien på fredag. – Hallå Nettan, ropar hon och sätter sig sen ner för att låta sig intervjuas av undertecknad som inte blivit kallad Nettan på år och dar, men de e la nåt göteborgskt?
Olivia Schough ser fram emot att få spela OS-fotboll i Rio. Foto: Bildbyrån

Hon är sådan Olivia, väldigt direkt, glad och lättsnackad och vi kommer direkt in på den match som väntar. Vet du någonting om Slovakien?
– Just nu ingenting direkt men vi kommer förstås att få veta det vi behöver före match. Men jag misstänker att vi kommer att ha mycket boll och att de kommer att backa hem och göra det trångt för oss. Det brukar vara svårt att möta lag som spelar så. Det gäller att få hål på dem så fort som möjligt då brukar det lossna, säger Olivia och fortsätter.
– Pia har redan snackat lite inför matchen men då mest om att vår taktik inte kommer att ha så mycket specifikt att göra med hur Slovakien spelar utan att vi ska fokusera vidare på vårt och försöka ta det ett snäpp framåt med siktet inställt på sommarens OS.

I OS-kvalet minns vi Olivia Schoughs förlösande mål i slutet av första halvleks sista minut mot Holland som då hade ledningen med 1-0. 1-1 stod sig och därmed blev det Sverige som lade beslag på den sista platsen från Europa.
Redan ifjol började transformeringen av spelsystem till 4-3-3. Mot Skottland i en träningsmatch visade ni att systemet verkar passa er. Det är rätt många spelare som är relativt nya i truppen. Hur märks den omställningen tycker du?
– Det är ett hungrigt gäng som verkligen tar för sig och som verkligen visar vad dom vill när de får chansen. Det smittar liksom av sig på spelarna ute i klubbarna att steget till landslaget inte känns så långt. Att t.ex. Tove Almqvist nu fått chansen är häftigt. Klart att övriga i det gänget som ska spela U20-VM i vinter också känner att man närmar sig A-landslaget. Stina Blackstenius är ju också redan med. Det här är positivt och betyder nog mer än man tror och höjer andra spelares motivation att utvecklas ännu mer, säger Olivia till damfotboll.com.

Har pressen på landslaget släppt en aning i och med att Sveige är klart för OS tycker du?
– Redan under samlingen inför Skottlands-matchen kändes allt bra och efter vinsten ännu bättre. Det tog vi med oss till OS-kvalet och nu när vi är klara för OS bär vi med oss den framgången. På det hela taget känns det som mycket klaffar. En framgång ger ännu mer självförtroende och det ska vi i sin tur ta med oss till OS som jag ser jättemycket fram emot att få uppleva som spelare. 2012 såg jag OS i London på plats men från läktaren, denna gång satsar jag på att få spela. Det kommer att bli häftigt säger Olivia med ett leende.