Tredje trepoängaren för Djurgården

Djurgården tog sin tredje seger i årets serie genom att vinna med 2-1 över Mallbacken på Stockholms stadion. Madeleine Stegius och Carolina Mendes träffade för hemmalaget medan Antonia Göransson gjorde sitt andra mål efter sitt andra inhopp i år.
Djurgården jublar efter Carolina Mendes gjort 2:0 (Foto: Erik Simander /Bildbyrån)

Båda lagen kom med en seger till drabbningen och det syntes. Nyvunnet självförtroende på båda sidor präglade den första halvtimmen. Press från båda sidor och en öppen och sevärt match. Första chansen gick till Mallbacken och Julia Karlenäs, men Djurgården svarade i den 18:e minuten när Madeleine Stegius’ skott träffade utkanten av högra stolpen.

Mallbackens anfallare Madelen Janogy och Tameka Butt hamnade ofta i offsidelägen. I den 23:e minuten kom australiensiskan Butt igenom och var fri med målvakten Gudbjörg Gunnarsdottir, men Butts skott strök förbi vänstra stolpen, tur för Djurgården som dock efter en halvtimme blev allt mer bestämmande.
Mallbacken hade det svårt att komma ut ur den egna planhalvan. Men man gick till pausvila med 0-0 efter domaren Pernilla Larsson dömde bort ett Djurgårdsmål för offside.

För att öka trycket tänkte Yvonne Ekroth byta in portugisiska Carolina Mendes som stod och väntade utanför sidolinjen när Madeleine Stegius fick skottläge och gjorde Lee Alexander chanslös.
Ändå kom Mendes in och det dröjde bara sju minuter innan portugisiskan utökade till 2-0 och matchen verkade vara avgjord. Men ytterligare en spelare gjorde mål sju minuter efter hon blivit inbytt – Antonia Göransson som i andra inhoppet för sitt Mallbacken gjorde sitt andra mål. Hon kom fri med förra lagkamraten Gudbjörg Gunnarsdottir och placerade bollen snyggt till vänster om henne.

Djurgården hade flest chanser och kunde ha avgjort tidigare, men de sista minuterna blev svettiga. När Madelen Janogy byttes ut efter att hon stukathanden flyttades Göransson upp på topp och det kom några långa bollar, men Gunnarsdottir bemästrade alla farliga situationer och när Pernilla Larsson blåste av efter 94 minuter jublade hemmatränaren Yvonne Ekroth efter ytterligare tre poäng.

Med Kvarnsveden borta i nästa match och sedan Kristianstad hemma ser det ljust ut för Djurgården. Mallbacken tar emot Kopparbergs/Göteborg FC.
Gudbjörg Gunnarsdottir och Katrin Schmidt starkast i Djurgården medan Mallbacken hade en stark forward i Tameka Butt och där Göransson visade att hon är en tillgång för värmländskorna.
- Det är ju mitt jobb att göra mål, sa Carolina Mendes efter matchen till damfotboll.com efter vi gratulerat till hennes andra mål för säsongen.
- Jag tycker vi hade en rad chanser, men svårt att utnyttja dem.

Du kom till Djurgården från Ryssland.
- Jag tycker att det är nästan motsatsen. Tränarna, samhället även fotbollen - det finns stora skillnader. Men här har jag varit bara en och en halv månad. Jag trivs riktigt bra här hittills och jag känner mig bra berättar Carolina.

Efter Claudia (Neto) i Linköping så är du den andra portugisiska spelaren som verkar kunna etablera sig i Damallsvenskan. Vilken roll spelar detta för damfotbollen i Portugal?
- Jag tycker att det är riktigt bra för oss. Vi har möjligheten att spela i en mycket bra serie, en av de bästa i Europa. För Portugal är det viktigt, vi kanske har möjligheten att öppna fönstret för andra portugisiska spelare. Det finns många talanger i Portugal, men inte samma möjligheter till att utveckla dem. På så sätt kan det vara betydelsefullt.

Om matchen i dag, det var två bra lag som möttes?
- Jo, Mallbacken var inte enkla att möta. Jag tycker dock att vi kunde gjort fler mål på våra chanser. De hade också chanser, men hade matchen slutat annorlunda hade det inte varit rättvist, eftersom vi var det bättre laget.

Lite annorlunda tyckte Mallbackens för dagen bästa spelare, Tameka Butt.
- Jag tycker att matchen kunde ha slutat si eller så i dag. Vi hade bra chanser men någonstans tappade vi rytmen under matchen, men den sista kvarten försökte vi pressa för att komma till ytterligare ett mål.

mia.e. 2016-05-21 21:02

Det lät som två väldigt spännande matcher i dag! Jag var säker på att denna var den bästa när det kom till spänning, oviss utgång, men så hörde jag att KGFC och FCR matchen också bjöd på en del av det efter Hammarlunds mål. Jag lyssnade in på denna matchen på webben, väldigt bra matchkommentar av Otto Marand. Lät som en bra match av båda lagen, DIF och Mallbacken; DIF starkare mot slutet av första halvlek och Mallbacken pressade på bra i den andra och kändes som en kvittering hängde i luften! De skulle ha haft med sig en poäng! Kul att Göransson för andra matchen i rad fick väga in med ett mål, och det kom som en rätt fin replik direkt på DIF:s mål där, behöll spänningen i matchen. Vad ska man säga om Jalkerud och Stegius, de namnen är svåra att missa när DIF spelar - notoriska oroshärdar framför mål... :) Schmidt går inte heller att missa, hon väger alltid in i matcherna hon spelar. Lät på webbrapporteringen som Mallbackens Lee Alexander gjorde några fina räddningar under matchen och hade en bra match i målet. Men hur var det, blev hon trängd vid andra målet?

The Observer 2016-05-21 21:13

Mycket kamp och "tjongande" bitvis, men mer spännande än KGFC-FCR. Båda lagen sumpade chanser som borde resulterat. DIF hade mer av kombinationsspel medan Mallbackens kändes lite ensidigt med försök att nå Janogy (eller möjligen Butt).

Rättvis vinst för DIF som överraskar positivt som nykomlingar, men varför spelar inte Antonia Göransson från början i Mallbacken? Om hon inte orkar/kan/vill spela en hel match vore det väl bättre att ha fler som hotar framåt från början än när man ligger under med 2-0?

Rainer Fussgänger 2016-05-22 01:01

Håller med The Observer att Mallbacken spelade lite mycket långbollar och hamnade också därför i offsidelägen en del. Felpassningar var rätt många, men det var ändå ingen match mellan bottenlag. Göransson orkar kanske inte än 90 minuter eller ens 45, men hon har pondus så fort hon kommer på plan.