Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

I höstregnet spelade Sverige mot Ungern i det femte mötet genom tiderna, med blågult som vinnare i samtliga varav de två i EM-kvalet för tio år sedan med 7-0 respektive 6-0.

Mer intressant – Peter Gerhardssons andra landskamp där han litade till samma startelva som i premiären.

Det ledde bland annat till samtrimmat kantspel när hemmalaget tidigt började luckra upp försvaret. Mia Carlsson och Fridolina Rolfö hade bra samarbete till vänster, Lina Hurtig hotade i soloräder till höger och kom runt mer undfallande än brytsäkra motståndare.

I en pigg start med många löpningar i den svenska offensiven, lyste också några inlägg upp. Ett kom från Rolfö som nådde Hurtig i öppet läge och 1-0 kom via LFC-anfallarens huvud efter 14 minuter.

Mer skulle komma när Sverige klev till med pondus långt in i straffområdet, en hörna gav upphov till lite flipper men också distinkt nickskarv av Linda Sembrant och kraft i skottet från mittbackskollegan Nilla Fischer till det andra målet.

Sverige öppnade många passningsvägar, Caroline Seger och Marija Banusic hade det lite trängre centralt men lagkaptenen löste problemet med bra fart på bollen och den sistnämnda tryckte på som ett av flera alternativ i anfallen.

Chanserna talade för pausledning med minst det dubbla. Så blev det också sedan Kosovare Asllani nätat med ett läckert volleyskott och Caroline Seger forcerat fram till 4-0 efter palaver i den ungerska boxen.

Ungern bjöd på några framstötar direkt efter paus, Sverige hade ingen tanke att slå av på tempot. En ny fast situation, frispark med Banusic´ tillslag och Asllanis nick innebar 5-0 under en riktig festkväll i Borås.Det sprakande målskyttet avtog först när Ungern började stänga ytor på ett mer konstruktivt sätt, gjorde det svårare att vända upp och nå ut på flankerna.

Planens bästa, Asllani som högg på allt och till synes var överallt med ständig kreativitet fick välförtjänta applåder när hon lämnade plats för debutanten Julia Roddar med sju minuter kvar att spela.

Ett frågetecken tillkom på tilläggstid när Jessica Samuelsson utgick med förmodad fotskada. I stort innehöll matchen tydligare linjer, framförallt med sikte på en vassare offensiv som ger landslaget lugn och ro att fortsätta bygget under Gerhardssons ledning. Närmast väntar en träningslandskamp borta mot Frankrike i november.

Ungern och Ukraina möts om en månad för höstens sista uppgörelse i Sveriges kvalgrupp. Ett annat datum att betona är den 16 november då UEFA bestämmer följderna av att Danmark uteblev från resan till Göteborg så att det nordiska mötet i fredags fick ställas in.