Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

På stadion

Inne på en stadion, så är det ganska lätt som besökare att känneteckna vad laget vill marknadsföra för produkter och vilka som är sponsorer. Det mest klassiska sättet att känneteckna detta på är genom att kolla på lagtröjan. På så vis har du i alla fall sedan början av 90-talet kunnat känneteckna vilka som är huvudsponsorer för laget.
När intäkterna började komma in från marknadsföringen så hade man känt smaken av pengarna och man letade ytterligare metoder att marknadsföra sponsorer på. Det var så de rullande reklamerna under fotbollsmatcher kom till. Med facit i hand idag så vet vi idag att detta inte är allt, utan det är på klart många fler plan som marknadsföring inom fotbollen sker.
Står du i kö för att köpa korv, eller utanför en toalett på en arena, så kommer du med största sannolikhet vara överöst av olika typer av reklam. Idag finns det stora TV-skärmar överallt på fotbollsanläggningarna där diverse reklam visas. Med allt det sagt så är det inte alltför konstigt att fotbollslagens intäkter från marknadsföring konstant ökar.

Utanför stadion

Spolar vi tillbaka bandet tillräckligt långt bak, så hamnar vi i en värld där det enda du hörde om fotbollsmatcher var genom TV- och radio-reklamen, sportnyheterna och tidningen. Så långt sträckte sig marknadsföringen förr i tiden men det höll inte i sig länge. I takt med den tekniska och industriella utvecklingen världen över, så ökade även fotbollslagens närvaro i media och på internet även när matcherna inte pågick. Idag håller man presskonferenser, årsmöten, kvartalsrapporter och ett gäng andra events som går ut på att hålla omvärlden uppdaterade kring allt som har med laget att göra.
Det är dock mycket mer bredare än så. Mobilskal och tillbehör, kläder, skor, sportredskap, parfymer och till och med byggnader. Fotbollsspelare och deras lag tjänar idag ofantligt stora pengar bara från marknadsföring. Vissa spelare tjänar till och med mer på marknadsföring än vad de tjänar genom att spela fotboll.
Mer metoder kommer att tillkomma, den saken är säker. Det skulle inte förvåna oss om det snart kommer en sponsrad videoslot baserad på en känd fotbollsspelare eller fotbollslag.

Online

Här har internet, som med mycket annat, varit till väldigt stor hjälp. Nästan vartenda fotbollslag har en Facebook-sida där fansen kan hålla sig uppdaterade när det gäller allt möjligt. Det är dock inte bara på Facebook som lagen syns. Twitter, Instagram, Google+ är bara några av de sociala medier som fotbollslagen använder sig utav för att fansen ska kunna nå dom. Vissa är tidigare än andra, och andra är senare.
Ett bra exempel på ett lag som anammade internet tidigt är Real Madrid som redan år 2008 hade skapat ett officiellt Twitter-konto. Barcelona hoppade kort därefter förstås på det tåget för att inte hamna efter. Sedan följde en drös av lag från olika delar av världen och vissa lärde sig väldigt sent hur stark marknadsföring kan vara på nätet. PSG är ett bra sådant exempel, som så sent som 2015 skapade sitt officiella Twitter-konto.