Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.

Tidigare har också exempelvis Kosovare Asllani spelat i Manchester City. Så sent som i mars 2018 tog också en av världens allra största klubbar, Manchester United beslutet att starta ett damlag. Klubben hade inte haft något damlag sedan 2005 och skickade in ansökan till FA för att kliva in i andraligan, WSL2. Klubben har dock sedan en längre tid haft flickverksamhet i sin akademi som har fostrat en hel del elitspelare till övriga klubbar. Beslutet togs efter påtryckningar från flera håll, bland annat från den tidigare landslagsspelaren Phil Neville. United kommer förhoppningsvis kvalificera sig för WSL inom några år, en liga på tillväxt. Säsongen 2018-19 kommer 11 lag spela i ligan, ligan anses vara professionell även om några lag har haft spelare som varit semi-professionella. FA presenterade dock en plan under 2017 med en målsättning om 14 lag i ligan som ska vara helt professionella med en semi-professionell andra division. I jämförelse är herrarnas fotboll professionell i fyra divisioner i England men utvecklingen visar att damfotbollen växer.

Lyckade mästerskap

Vem minns inte det fantastiska EM på hemmaplan 2013 där Sverige tog sig till semifinal och där publikrekord för en damturnering slogs? Över 200 000 tog sig till de nio olika arenorna och 41 301 såg finalen mellan Norge och Tyskland på Friends Arena i Solna. För tillfället pågår VM för herrarna i Ryssland och Sverige har där överraskat alla. Zlatan på plats i Ryssland och skapade rubriker direkt efter han landat.
Herrarnas VM är ett av världens största evenemang och resurserna och investeringarna är betydligt större än damernas och en av de stora utvecklingsfrågorna gäller just FIFA:s fördelning av intäkter som är svindlande låg till damerna jämfört med herrarna för tillfället trots den stora utvecklingen. I senaste EM i Nederländerna tilldelades vinnarna €1,2 miljoner jämfört med €8 miljoner för herrarnas EM 2016. I Champions League fotbollen är skillnaderna ännu större där det ibland har rapporterats om lag som får svårt att åka på bortamatcherna då kostnader överstiger intäkterna från turneringen. Turneringen i sig utvecklas dock precis som mästerskapen och
det senaste EM Nederländerna gjorde även det succé och slog det svenska publikrekordet från 2013 när över 245 000 tog sig till arenorna. Hemmanationen vann också EM för första gången när man slog Danmark på en fullsatt arena i Enschede efter en målrik match. Alla Nederländernas matcher sågs av över 10 000 och vid både semifinal och final var det fullsatta arenor med över 25 000 på plats. Evenemanget blev också hyllat från många håll. Sommaren 2021 är det dags för nästa EM och länder som England, Österrike och Ungern var med och budade om mästerskapet men det blev England som vann trots att man arrangerade så sent som 2005. Innan dess har vi också ett VM att se fram emot i Frankrike.